Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

Tussen droom en daad, maand van de geschiedenis en lessen uit het verleden

Zondag 18 oktober 2015

Het is de maand van de geschiedenis. Elke maand heeft zo zijn ding. Geschiedenis ligt achter ons. Het is verleden tijd, gebeurd, gedaan, over en uit. Geen oude koeien uit de sloot halen en vooral niet zeuren over vroeger. Lessen uit het verleden geven geen garantie voor de toekomst en wie niet waagt die niet wint en iet wiet waait is eerlijk weg.

"Tussen droom en daad..." is het motto van deze maand. Het gedicht van Willem Elsschot gaat verder met de beroemde woorden: "...staan wetten in de weg en praktische bezwaren."

En zo is het. Wetten en praktische bezwaren! Elsschot dichtte over het huwelijk. Hij was gehuwd met een foeilelijker wordende vrouw en zijn enige droom was om zo snel mogelijk van haar af te komen. De wetten en praktische bezwaren wogen zwaar, en zo sleet hij dus zijn dagen in een leven dat weinig pret meer voor hem in petto had. Niemand rept meer over het huwelijk van Willem, de zin over "wetten en praktische bezwaren" zijn echter langzamerhand tot een "spreekwoord" verheven.

Droom en Daad. En wat als je dromen zijn ontnomen? Als je droom was om fatsoenlijk oud te worden in je eigen omgeving? Als het je droom was om je kinderen te zien opgroeien in een veilige situatie, waar ze naar school kunnen en een leven opbouwen? Als je droomt over je eigen land dat door geweld en ellende wordt overgenomen? Als je droomt over landen waar je heen kunt gaan om een leven op te bouwen in veiligheid?

En dan staan wetten in de weg.... wetten die gemaakt zijn door meerderheden in landen waar je heen kunt. Wetten die gemaakt zijn door meerderheden die lak hebben aan de wetten van de geschiedenis. Wetten die gebaseerd zijn op angst en onvermogen. Wetten die je zou willen bespreken, maar het ontbreekt je aan de taal. Het ontbreekt je aan de taal om duidelijk te maken waarom je vlucht, je droom najaagt. Ja, je bent met velen, soms met meer dan het land van je droom aandurft. Maar je kunt geen kant op. Dan stel je een daad. Een kloeke daad. Een daad uit hoop en wanhoop. Ondanks 38 of meer % van de invloed van de wetgevende macht.

Tussen Droom en Daad staan wetten en praktische bezwaren. Ja. Maar soms is de onmacht te groot.


In de maand van de geschiedenis presenteert Nieuwe Druk twee boeken in Museum Bronbeek:


Vaarwel Soerabaja van Femmy Fijten
Moluks Geheugen van Gerard Akse
 

Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

De reactiemogelijkheden zijn gesloten.
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Nieuwste recensie op 11 april 2021 geplaatst
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2