Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

De meerderheid, tikkie terug en zo waarlijk helpe mij God almachtig

Zondag 27 september 2015

Ik heb geen mening. Al weken niet. Dat is funest voor een stukjesschrijver die ooit is uitgeroepen tot "Blogger des Vaderlands".

Ik had scherpe commentaren moeten schrijven over de broodjesgooiende beesten in Hongarije. Ik had korte metten moeten maken met de hypocriete Samsom die een fatsoenlijk debat over vluchtelingen weigerde om tijdens de Algemene Beschouwingen vervolgens huilie huilie te doen en het monopolie op emoties opeiste. Ik had Rutte onderuit moeten schoffelen met zijn arrogante nietszeggende toontje waar hij al jaren mee weg komt. Wilders had een veeg uit de pan moeten krijgen met zijn post-populistisch gewauwel; en Pechtold, veilingmeester van het niveau Marktplaats voor Beginners, had gewezen moeten worden op de afspraken met de Fransen voordat hij 80 miljoen euro voor al eerder verdeelde kunstschatten verdeelde. Om over Van der G. nog maar te zwijgen na zijn onthullende optreden bij Brandpunt.

Niets heb ik gedaan. Ik heb toegekeken en gezwegen. Ik heb me gedragen als de zwijgende meerderheid, die langzamerhand minder en minder begint te zwijgen. De meerderheid voelt zich steeds meer comfortabel om zich uit te spreken en dat baart me nog de meeste zorgen.

Als de meerderheid het voor het zeggen gaat krijgen, ben ik vertrokken. Dan huur ik een smokkelaar in die me over hekken heen tilt, die me van valse paspoorten voorziet, die me 's nachts in het pikkedonker aan de woelige baren toevertrouwt, die mij steunt in mijn verlangen om huis en haard vaarwel te zeggen om te ontkomen aan de waan(zin) van de dag.

Nooit zal ik meer door straten lopen waar door elk raam hetzelfde programma met altijd weer dezelfde gasten zichtbaar is; nooit zal ik meer het schaamrood op de kaken krijgen van onze volksvertegenwoordigers van links en rechts en door het midden die alleen maar leven op peilingen en gebrek aan visie. Nooit zal ik meer geconfronteerd worden met gepeupel en geblaaskaak in foute cafés van mensen die vinden dat Nederland vol is en daarna nog eens bij laten schenken. Nee, dat alles zou ik dan achter me laten.

Maar ik zweeg en zwijg. Het virus van onvermogen en gebrek aan visie dat al jaren in Nederland heerst, of het nu om politiek of voetbal gaat, dreigt mij ook te besmetten. Het tikkie terug en de bal breed van de Nederlandse politiek werkt besmettelijk en dodelijk

Morgen ga ik mezelf herpakken. Dagtaak komt terug. Zowaar helpe mij God almachtig!
Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Reacties:

Anke schreef op Dinsdag 29 september:
Goed geschreven . Ik denk dat ik je goed begrijp. Ben blij dat je weer terug komt.,succes

Geef een reactie:

Naam:
Email:
Reactie:
Hoeveel is 4 maal 2?
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2