Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

Toekomstdenken, de HAN en bruggen bouwen naar een onbekende overkant

Zaterdag 13 juni 2015

De kinderen van onze kinderen worden ouder dan honderd. Honderdtien of zelfs honderdtwintig zal geen uitzondering zijn. Spookbeeld? Nee, hoor. We worden gezonder, blijven langer fit en als we dan toch ziek worden dan staat de gezondheidszorg met de nieuwste technologie voor ons klaar. Mensen van tachtig hebben nog een leven te gaan.

Bovenstaande zinnen zijn niet uit de lucht gegrepen of uit de duim gezogen. Het is bekend. De grote vraag is echter: is onze maatschappij daar dan klaar voor? In welke wereld leven we dan? En hoe leiden we toekomstige generaties op voor een wereld waar de kennis op straat ligt en nog slechts gevonden en gefilterd en doorontwikkeld dient te worden? Zijn we in staat en hebben we de vaardigheden om out of the box te denken en zelf invulling te geven aan een zinvol en lang leven in een wereld die elke paar jaar ingrijpend zal veranderen?

Op de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) kregen drieduizend docenten gisteren les in toekomstdenken. Twee trendwatchers waren uitgenodigd (Farid Tabarki en Ruud Veltenaar) om de pit uit ons huidige onderwijs te trekken. Ze werden met luid applaus ontvangen en met evenveel applaus bedankt na hun optredens. Dat was opmerkelijk. In nauwelijks een uur veranderde de sfeer in het Gelredome, waar de HAN samenkwam, van een correctiepotlood in één van passie, bezieling en onbegrensde mogelijkheden. Docenten, het is bekend, zijn eigenwijs, zelfingenomen en trots op hun eigen kennis. Overboord ermee, was het credo: break free! Heb vertrouwen in studenten en besef dat het monopolie op kennis allang niet meer bestaat. Tijd voor experimenten, uitdagende projecten en begeleid de toekomstige generatie in het bouwen van bruggen naar een toekomst die we nog niet kennen. En nog sterker: bereid je voor op studenten van boven de tachtig die nog een nieuwe carrière voor zich hebben.

De geest was uit de fles, de energie kwam vrij en voor even waren drieduizend mannen en vrouwen op zekere leeftijd, weer kind. Dromend over een toekomst die open ligt en waar je gestimuleerd wordt om je eigen mogelijkheden te exploiteren in plaats van beoordeeld te worden op je onmogelijkheden. Waar eigen meesterschap hand in hand gaat met vertrouwen in elkaar en waar samenwerking een hoger goed is dan moordende concurrentie. Waar kleinschaligheid en persoonlijk initiatief steeds meer de grote instanties en instituten gaat vervangen.

"A Large Scale Dream" was de ondertitel van de inspiratiedag. En dat was het. Dromen op grote schaal. Op het metershoge scherm verscheen even een beeld van de nog jonge Martin Luther King.

Voor dromen en passie moet altijd plaats zijn. Zelfs als we niet zo oud worden.
Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Reacties:

Hans Mestrum schreef op Zondag 14 juni:
Prachtig en machtig! Wat tref je de dag goed in een paar zinnen. Het was een geweldige dag. Met veel energie, ontroering, inspiratie, dialoog en bezinning. Kijk ook op waar ik het heb proberen "te vangen": http://storify.com/hansmestrum/han-on-large-scale-dream

Peter43 schreef op Zaterdag 13 juni:
Mooi!: In nauwelijks een uur veranderde de sfeer in het Gelredome, waar de HAN samenkwam, van een correctiepotlood in één van passie, bezieling en onbegrensde mogelijkheden.

Geef een reactie:

Naam:
Email:
Reactie:
Hoeveel is 4 maal 2?
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2