Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

Hittegolf, de buurtrace, en schaamte in het park, Old Man

Zaterdag 6 juni 2015

Een dag te laat loop ik in korte broek door het park. Het kan net, maar het ziet er meer uit als een statement dan als noodzaak. Ik loop voor aap, denk ik bij elke stap. Net als gisteren. Als enige op de campus van de Hogeschool had ik een keurige lange broek aan, wit hemd en jasje. Niet opgelet. Het was een dag hittegolf in Nederland en dan is rokjesdag niet voldoende. Melkwitte benen van mannelijke collega's en studenten sierden de gangen. Ik werd meewarig aangekeken. Ik keek meewarig terug.

Toch knaagde het. Uit de pas lopen is prettig als het bedoeld is, maar onbedoeld voelt het toch als falen. Voor het slapen gaan ben ik gisteravond op zoek gegaan naar een korte broek. Ik vond er een. In de achterzak van het broekje nog een bonnetje van een café in Aix-de-Provence waar we drie jaar geleden nog vreselijk gelachen hebben om toeristen in sandalen met witte sokken.

In het park realiseer ik me dat ik er nu niet veel anders bij loop. Ik voel blikken in mijn rug en hoor gegrinnik. Mijn hond loopt verder voor me uit dan gewoonlijk en kijkt niet om als ik roep.

"Ga eens opzij!," hoor ik venijnig schel achter me. Voordat ik tijd heb om om te kijken word ik ingehaald door een gespierde man, type marinier, in fietsbroek, bruine, gespierde, glimmende benen. Een hardloper, en wat voor één!, denk ik. Nog niet hersteld van de schrik, word ik bijna van het pad geduwd door een tweede man, mijn leeftijd, zonder buikje, haarbandje om en peperdure witte (gepoetste) sportschoenen. "Doe toch met ons mee," een vriendelijke damesstem, eerst achter me, dan voor me. "We zijn bezig met de buurt-park-race, dat schept een band en we willen graag te boek staan als de meest fitte wijk van de stad." Zeven vrouwen in oplopend gewicht halen me in. Zelfs met de laatste zou ik geen strijd aan durven gaan. "Nee, sorry, " wil ik luid antwoorden, maar er komt een schaapachtig geluid uit mijn mond, onhoorbaar voor de buurt: "ik wil wel, en kan het ook best hoor, maar mijn veters gaan altijd los, tijdens het rennen."

Ik denk aan vroeger, hoe ik als jongetje het hardst kon lopen van al mijn vriendjes, me onverslaanbaar achtte op de tennisbaan en voor de lol lange fietstochten maakte door de Ardennen. Ik neem de achteruitgang van het park en loop iets te snel door straten waar niemand me kent terug naar huis. De hond vertwijfeld naast me.

"De zomer is voorbij," roep ik gemaakt lollig tegen mevrouw Dagtaak als ik loodzwaar de trap oploop. Ik gooi de korte broek in de zak van Max, trek mijn vertrouwde lange broek aan en ga puffend aan mijn bureau zitten.

"Was het fijn buiten?" vraagt mevrouw Dagtaak vanuit de keuken.


Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Reacties:

Hans schreef op Zaterdag 6 juni:
Dit is de realiteit en wat prachtig weergegeven‼️

Peter43 schreef op Zaterdag 6 juni:
Dagtaak, is die foto van Park Angerenstein, Arnhem?

Geef een reactie:

Naam:
Email:
Reactie:
Hoeveel is 4 minus 3?
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2