Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

Testen op ellende, grijze bakkebaarden en de waarheid als leugen

Zaterdag 23 mei 2015

Het leven is leuk. Totdat we over de zin ervan gaan nadenken. Of beter: de consequenties van het leven echt tot ons door laten dringen. Wat een gedoe, wat een twijfels, en vooral: wat een ellende. Waar te beginnen? Wat te doen? En wat te laten?

Het grote nadeel van ouder worden, is dat je het niet meer weet. Het grote voordeel is dat je meer durft te twijfelen en dus wijzer wordt. Maar och, wat wist ik toch goed hoe de wereld in elkaar stak toen mijn bakkebaarden nog niet grijs waren en mijn buik nog onzichtbaar was.Smeltend ijs bij Antarctica, voedselverspilling bij de supermarkten, onthoofdingen in Irak en Syrië, de gevonden kunstschatten van Hitler, de verdwenen kunstschatten in Palmyra en natuurlijk de boten bij Sicilië, de vrachtwagens bij Calais, de almacht van Blatter, de schaterlach van Zalm en het dilemma rond Groningen. Om over de opmars van het Jihadisme nog maar te zwijgen.

Het gonst door mijn hoofd. Ik kan de slaap niet niet vatten. Ik rook en drink meer dan goed voor me is, en van sporten komt al lang niets meer. "Ik kom wel weer in beweging als ik antwoorden heb," zo hou ik mezelf voor. 

Soms denk ik dat het een test is. Ergens hoog boven ons, en ver buiten ons bereik kijkt een commissie toe in hoeverre wij (U en ik) in staat zijn om alle ellende het hoofd te bieden. Hoe gaan we om met die stress? Welke besluiten nemen we als het vijf voor twaalf is en zijn we in staat om barmhartigheid te tonen ten opzichte van mensen die er ernstiger aan toe zijn dan wij. Zijn die mensen wellicht ingehuurd als acteurs om ons met de neus op de feiten te drukken?

Spelen goedbetaalde acteurs bootvluchtelingen om ons te testen? Spelen ingehuurde studenten dramatische vorming een toneelstukje bij de oversteek van Calais naar Dover? Zijn de massale onthoofdingen door de barbaren van IS in scene gezet om te kijken hoe wij zullen reageren?

Ik geloof daar wel in. De test deugt en daagt ons uit. De waarheid kan nooit zo zijn dat het echt allemaal zo is. Ik schrijf wat woorden op een papiertje, lees het over, en val tevreden in slaap.

Morgen weer een dag. Kijken waar we dan weer op getest worden.Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Reacties:

Dagtaak schreef op Zaterdag 23 mei:
Helemaal rechtsboven, menubalk, Angela. Daar staat de RSS feed voor Dagtaak

Angela schreef op Zaterdag 23 mei:
Waar staat die dan Peter???

Peter43 schreef op Zaterdag 23 mei:
Dan zou God wel goedgelovig zijn! Fijn trouwens dat (eindelijk) RSS feed hebt

Geef een reactie:

Naam:
Email:
Reactie:
Hoeveel is 7 maal 2?
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Nieuwste recensie op 11 april 2021 geplaatst
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2