Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

BNR Nieuwsradio, Teeven, Opstelten, Aboutaled en de keus van Dagtaak voor het Blogbal

Donderdag 5 maart 2015

De vraag kwam vanmiddag. Of ik vrijdag 6 maart BNR-Nieuwsradio te woord wil staan? Ja maar natuurlijk! Het gesprek zou moeten gaan over het Blogbal, over Bloggers des Vaderlands en over hoe Dagtaak de kans inschat dat Teeven en Opstelten volgende week nog deel uitmaken van het kabinet.

Over dat laatste had ik graag kort willen zijn. Daar gaat Dagtaak namelijk niet over. Dagtaak vindt zowel Teeven zowel Opstelten twee zéér betrouwbare heren die zich hard maken voor een rechtvaardige samenleving. Beiden hebben een bel aan ervaring. Zijn nooit te beroerd openheid van zaken te geven en hebben het beste voor met Jan en Alleman, zolang ze maar beschikken over een geldige verblijfsvergunning,een betrouwbare bankrekening ergens in de Benelux of in Zwitserland en het liefst dan ook Jan heten. Als er al een smet op deze twee heren rust, is dat ze soms nogal wat slordig zijn. Teeven in zijn wijze van uitdrukken en Opstelten met het archiveren van bonnetjes en bankafschriften.

Slordig is misschien wat onzorgvuldig uitgedrukt. Teeven heeft het kloeke taalgebruik van een stoere straatvechter en Opstelten leidt aan het nieuwerwetse syndroom: NDS, het Nonchalant Dementie Syndroom. In tegenstelling tot ongewild geheugenverlies lijkt Opstelten er prat op te gaan. Hij heeft zojuist het gehele Ministerie opgeroepen op zoek te gaan naar bonnetjes, bankafschriften of andere notities die hij eerder ergens in een bakje heeft verstopt om nooit meer gevonden te worden. Het gaat om bewijsmateriaal waaruit blijkt dat onze staatssecretaris Teeven te gul is geweest richting een crimineel en waarvan Opstelten de hoed en rand weet. Twee handen op één buik is altijd smullen geblazen.

Nee, heb ik tegen BNR-Nieuwsradio gezegd. Daar ga ik het niet over hebben. Voordat we het weten staat Dagtaak te boek als een negatieve blogger, en dat op een feestdag: de dag van de verkiezing van de Blogger des Vaderlands. Kost wat kost wil Dagtaak haar positieve imago behouden; en daarmee het imago van alle bloggers; goedwillende tweederangsschrijvers die als de dood zijn stokslagen te krijgen, onthoofd te worden of anderszins in een kwaad daglicht worden gesteld. Nee! Gaat u maar te rade bij Aboutaleb, die man drukt zich netjes uit, kent als burgervader van Rotterdam als geen ander de erfenis van Opstelten en kent de streken van Teeven.

Morgen vervangt Aboutaleb Dagtaak als spreker des Vaderlands op BNR Nieuwsradio. Het is besloten.

Mocht het zo zijn dat Dagtaak morgen gekozen wordt tot Blogger des Vaderlands, dan kan ze altijd BNR-Nieuwsradio nog te woord staan, maar dan alleen daarover!
Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

De reactiemogelijkheden zijn gesloten.
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Nieuwste recensie op 11 april 2021 geplaatst
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2