Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

Barre tijden, helden en sta op voor het Vaderland

Zondag 8 februari 2015

We hebben helden nodig. Roergangers, aanjagers, rolmodellen, voorbeelden, mannen of vrouwen die ons de weg wijzen in barre tijden. Want dat zijn het: barre tijden.

Zowel binnen als buiten onze landsgrenzen lijken we de weg kwijt. Al tijden. Een dag de krant overslaan, het journaal missen, twitter niet aanklikken of facebook laten voor wat het is, het helpt allemaal niet. Dagelijks herhalen zich de meest bizarre taferelen. Onthoofdingen, verbrandingen, massamoorden, martelingen, vliegtuigen die neergehaald worden dan wel spoorloos vermist raken, en in ons Vaderland blijft het mot met de files, het spoor, de warenhuizen, advocaten en burgemeesters. Elk land krijgt zijn ellende die het verdient. Dat mag wel eens gezegd worden.

We dreigen kopje onder te gaan als we nu niet kloek te werk gaan. Ieder naar vermogen, allen met volle energie. De beste paarden moeten van stal worden gehaald, 's lands beste ruiters moeten ze bestijgen en de karren moeten worden beladen door eenieder die nog kracht in zijn lichaam heeft.
Op elk terrein dat van belang is, en dat zijn er nogal wat.

Gelukkig staan enkelen al paraat en zijn reeds benoemd:
We hebben al een kok des vaderlands (Pierre Wind), een fotograaf des Vaderlands (Koen Hauser), een componist des vaderlands (Willem Jeths), een denker des Vaderlands (René Gude), een dichter des Vaderlands (Anne Vegter) en zelfs een werkloze des Vaderlands (Sandra de Vries), het begin is gemaakt. Maar we zijn er nog niet. We zoeken meer mensen met smoel en lef. Boeren, burgers en buitenlui, want van onze politici moeten we het niet hebben. Die liegen en bedriegen en weten ons zelfs met een simpel leenstelsel of zorgverzekering een loer te draaien.

Nee we hebben mensen nodig, liefst wat poëtisch, mild als het kan en snoeihard als het moet. Alles met mate, maar wel op zijn tijd!

Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Reacties:

Aldert Hazenberg schreef op Zondag 8 februari:
Rutte is onze duisteren stuurman, die zeker niet naast god staat en ons uit de duisternis van de crisis leidt, naar de donker dagen, waarop wij de crisis mogen betalen. We hebben dus duidelijk een andere leiding en andere mensen nodig.

Rob Alberts schreef op Zondag 8 februari:
Wordt ons Vaderland echt zoveel beter door de benoemde Bekende Nederlanders? Mag ik het ook betwijfelen? Vriendelijke groet,

De reactiemogelijkheden zijn gesloten.
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Nieuwste recensie op 11 april 2021 geplaatst
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2