Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

Voorwaarts en snel vergeten, ik ben Diederik

Zaterdag 17 januari 2015

Ik ben Diederik. Uw roerganger. Samsom is de naam. Het zal u niet ontgaan zijn; we leven in een tumultueuze tijd. Een tijd die weinig ruimte laat voor grapjes, koddigheden of versprekingen. Een tijd waarin op elke korrel zout wordt gelegd. Een tijd ook waarin het pompen of verzuipen is. Een tijd die leiderschap verwacht van mensen zoals ik: stoer, heldhaftig en niet voor een gat te vangen, maar vooral van mensen die een visie hebben en daar voor staan. Visionairen dus. Juist!

Ik ben Diederik. En daar sta ik voor. Laat dat duidelijk zijn.

Ons land heeft het moeilijk. In een koninkrijk dat tot één van de rijkste landen van de wereld behoort, een koninkrijk waar de sociaal democratie ons met de paplepel door de strot is geduwd, een land waar éénoog Koning is en tweeoog Koningin, een land dat nog voor de Krim in oorlog was met Rusland en waar nog geen jaar later nieuwe Europese schaatskampioenen gehuldigd worden, ondanks de boycot. En dat op de dag waarop mijn premier Rutte als de wethouder van Juinen achter de grote internationale leiders de bus instapt op weg naar het plein van de Republiek. Een land van principes, volharding en trots.

Ik ben Diederik. Ik schaam me er niet voor dat nogmaals te herhalen.

We hebben een prachtig jaar achter de rug. In twaalf maanden tijd hebben we het land verlost van de te zware kosten voor de zorg, hebben we eindelijk de vermaledijde Gemeentes bijna tot een faillissement gebracht door alle kosten waar wij in Den Haag niet van gediend zijn bij hen onder te brengen, hebben we de Groningers tot wanhoop gebracht en de rest van Nederland een loer gedraaid door hen tot participatie te dwingen. Den Haag rules, en dat werd tijd.

Ik ben Diederik, maar ik kan net zo goed Mark, Sybrand, Alexander, Halbe of desnoods Geert heten. We zijn allen één, alleen niet tegelijkertijd. En daar ligt onze kracht vrienden!

Ik ben Diederik. Laat dat duidelijk zijn. We hebben het bijna voor elkaar. Nog even. Heb geduld kameraden. Nog even en wij, de Diederiksen, Marken, Sybrands, Alexanders, Halbes en zelfs Geerten maken onderling uit wie nu weer voor de komende vier jaar de Pias uit gaat hangen. U heeft er genoeg van. En dat was precies de bedoeling.

Hierbij sluit ik dit congres. De groeten.

Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Geef een reactie:

Naam:
Email:
Reactie:
Hoeveel is 5 maal 1?
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Nieuwste recensie op 11 april 2021 geplaatst
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2