Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org
Overzicht week 14: 30 maart tot 6 april 2014

Diederik Samsom, de tragiek van zijn slimheid, stemmen, en de intrede van het polipulisme

Zaterdag 5 april 2014

Diederik Samsom ligt in zijn bedje en woelt. Hij kan de slaap niet vatten. Op zijn rechterzij krijgt hij hoofdpijn, op zijn linkerzij wordt hij misselijk. Als hij stil op zijn rug ligt, hoort hij stemmen, continue. Het zijn weliswaar minder stemmen dan voorheen, maar wel luider en dreigender.

Sommige stemmen herkent hij. Van vroeger. Hij krijgt er zelfs beelden bij. Drees, Den Uyl, zelfs Kok. Ook Cohen, Melkert, ach Melkert. "Blijf bij je uitgangspunten," "Heb visie," "Ga theedrinken," "Vertrek," "Dit past niet bij je," en als in koor: "Doe waar je goed in bent."

Luid, dreigend maar ook liefdevol. Ze hebben geen hekel aan hem, dat voelt hij. Maar echt onder...The Lau van Scene moet stoppen, alcohol en tranen

Vrijdag 4 april 2014

"Voor wie wacht komt alles veel te laat, doe het nu: rigoreus en onverwacht. En de klok zegt tik-tik, tikt al mijn uren weg. Doe iets nu, hier, voor mij! En doe het rigoreus en onverwacht."

Mensen gaan dood, mensen verdwijnen, mensen worden ziek, alles houdt een keer op. We weten het. Maar God, sla af en toe eens iemand over. Iemand aan wie het voorlopig nog voorbij mag gaan en die in ruil daarvoor nog jaren de meest prachtige teksten mag schrijven en zingen. Alleen, met een ander of in een band. Die mag troosten met zijn stem.

Thé Lau, De God van Nederland heeft bedacht dat het zijn laatste jaar weleens kan zijn. Rigoreus worden de laatste concerten georganiseerd. Nog...Meldpunt ouderen, en het slepen met bejaarden

Donderdag 3 april 2014

Nederland heeft een visie. Dat is mooi. Een visie hebben is goed en nuttig, het geeft een inkijkje naar de toekomst. De visionairen bestieren het land en doen het geweldig. Het is alleen zo vervelend dat niemand er meer iets van snapt. De visie blijft binnenskamers en wie denkt binnen te zijn, staat binnen de kortste keren weer op straat.

Het zal niet lang meer duren of het straatbeeld in Nederland zal drastisch veranderen. Pleintjes vol hangouderen die hun verzorgingshuis of verpleegtehuis zijn uitgemieterd. Met bussen worden ze dagelijks afgezet. Opgehaald van huis door overijverige participatiemedewerkers, vrijwillig aangesteld door onze visionairen, immers van thuiszitten wordt nie...Schande, schaamte, gene en triestheid. Een weekje Nederland, ja gezellig

Zondag 30 maart 2014

Afgelopen week waren de dagen te kort voor een Dagtaak. Meerdere malen heb ik een opzet gemaakt, de thema's lagen voor het oprapen. Echter, de schaamte en de schande, de gêne en het gemoed, en zelfs de twijfel en de tranen speelden mij parten.

Ik heb alles wat ik heb geschreven gewist. Uit mijn blote hoofd:

Het filmpje van een Marokkaanse jongen die op zijn basisschool geconfronteerd wordt met "minder-minder"- roepende klasgenootjes; een Rutte die op het jeugdjournaal de kinderen in het land gerust wil stellen; en daarop een twitterende PVV-er die doodleuk schrijft: "Nou, mijn kinderen zijn nog niet gerustgesteld."

Premier Rutte die, op vragen van d...Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Nieuwste recensie op 11 april 2021 geplaatst
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2