Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

Flitsmacht, appelmoes en de muur van Tante Sjaan

Woensdag 3 december 2014

Tante Sjaan maakt haar borsten nat. Ze moet aan de slag en dat maakt haar bijna euforisch. Vijfentwintig jaar lang heeft ze zich koest moeten houden. De val van de Muur en het einde van de Koude Oorlog dreigde haar leven zinloos te maken.

De kelderbox van haar flatje in de Arnhemse Vogelaarswijk is gevuld met kisten appels uit de Betuwe en een zorgvuldig opgebouwde voorraad glazen potjes met deksel. De appels zijn voor minder dan de prijs van een ei gekocht. De fruitboycot van de Nederlandse vruchten door aartsvijand Rusland heeft de prijs per kist flink doen dalen. Tante Sjaan heeft goed ingekocht en ze weet waarvoor.

Twee grote ketels staan gevuld met appels, suiker, kaneel en wat water om het droogkoken tegen te gaan op de petroleumbrander. Appelmoes is voedzaam, lekker en lang houdbaar, mits goed geweckt. Het zal de jongens van de Nederlandse Flitsmacht goed doen! Uit overlevering kent Sjaan het klappen van de zweep. Hongergevoel maakt passief en wie passief is, is niet tot vechten in staat. Goed eten, niet te veel, verhoogt de moraal. En dat zal nodig zijn tegen de kloeke Kozakken die op het punt staan Europa in te trekken.

Jarenlang is het verbloemd en onder de kast geschoven. Russen en Europeanen boteren niet. Gorbatsjov wist even de sympathie te winnen van het Oosten zowel als van het Westen. Poetin maakte weer duidelijk hoe de verhoudingen liggen en Obama is geen Reagan en Merkel geen Helmut Kohl.

Tante Sjaan heeft het aan voelen komen. Eens komt de dag dat zij klaar moet staan om de helpende hand te bieden. Als burger. Als vrouw. Als nazaat van de helden van Arnhem die door misleiding en bedrog het leven lieten.

In de kelderbox is de eerste muur al opgetrokken. Meer dan duizend glazen potjes staan opgestapeld, en op de kop, in rijen tegen elkaar. Alle gevuld met het gestampte fruit dat de Russen weigeren in te kopen. Tante Sjaan, de troost van het Oostfront, telt tot tien.  Dan haalt ze ketels van het vuur. Even voelt ze zich weer het kleine meisje van vroeger. ....


Meer over Tante Sjaan  en Dagtaak in:

De onherkenbare Zwarte Piet en het verdriet van Tante Sjaan

en

Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Reacties:

peter schreef op Zaterdag 6 december:
Dank voor tip. Leuk boekje ARnhem met een scheve blik. Mooie pentekeningen van Dick CAderius van VEen ook.

De reactiemogelijkheden zijn gesloten.
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Nieuwste recensie op 11 april 2021 geplaatst
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2