Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

Wolkers, Mulisch en de dode schrijvers

Zondag 19 oktober 2014

Ze hangen voor me. Op het tussenstukje tussen de twee ramen. Ingelijst. Jan Wolkers en Harry Mulisch. Beiden dood. Vandaag Wolkers exact 7 jaar geleden en aan het eind van de maand is Mulisch al weer 4 jaar boven.

Een belangrijk gedeelte van mijn verhoogde Billy die gereserveerd is voor Nederlandse literatuur, is gevuld met dode schrijvers. Ik heb nog net de sterfdata niet op de plankdragers, op de hoogte van het laatst verschenen boek, geplakt. Geen slecht idee trouwens, het maakt het wel overzichtelijk en je weet: hier komt niets meer bij. Biografieën en nagekomen werk dienen op een andere plek bijgezet te worden.

De twee portretten passen qua stijl en achtergrond bij elkaar. Maar wat een verschil in contact. Waar Mulisch wat omlaag blikt, hij boven ik onder, kijkt Wolkers me recht aan. Alsof hij wil zeggen:"...  kijk in mijn ziel, kom maar, kom maar." Bij Mulisch voel je je altijd schuldig en onbekwaam, Wolkers daagt je uit: "Als je op gelijke hoogte wilt komen, pak je pen of kwast en probeer maar!"

Eerlijk is braaf. Ik heb van beide schrijvers veel gelezen, maar Wolkers was meer een schrijver uit mijn jeugd en Mulisch van de jaren daarna. Mijn jeugd duurde tot ik 18 was. Mijn boekenlijst van de middelbare school (toen nog dertig verplichte boeken vanaf 1900, bestond uit 29 titels plus 1 waaronder het gehele oeuvre van Wolkers dat tot dan toe was verschenen, en dat was toen meer dan een halve Billy-plank vol; al bestond Billy toen nog niet).
De docent die het mondeling examen afnam (bijnaam: Pietje Porno) was ook een Wolkers-fan. Na twee vragen over Nescio en één over Hubert Lampo, ging verder het hele examen over erotiek en de dood en de samenhang daartussen. Geen vraag was mij te gek. Ik kreeg een tien. Over Mulisch geen woord. Ja, één, of ik Archibald Strohalm een sympathiek figuur vond.

Ik vraag me af of adolescenten van nu over pakweg een jaar f veertig nog portretten van geliefde overleden schrijvers boven hun bureau hebben hangen; en wie dat dan zullen zijn. Wordt het Brusselmans (schrijft per jaar een halve Billy-kast vol) of wordt het Giphart of Grunberg? En hoe zou Grunberg dan kijken? Voorlopig kan ik me nog geen enkele voorstelling maken van Arnon als oude man, anders dan dat hij nu in al zijn jeugdigheid al als een oude man over komt. Ach.


Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Geef een reactie:

Naam:
Email:
Reactie:
Hoeveel is 6 minus 1?
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2