Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

De list van Van Gaal tegen Costa Rica, de droomfinale, en de Krul op het speelplan

Zondag 6 juli 2014

Om de beurt mochten we vijf minuten wegdommelen. De toss bepaalde dat Mevrouw Dagtaak als eerste de wacht moest houden. Ik mocht mijn ogen dichtdoen.  Een matras in de woonkamer diende als dommelmat. In de pauze zouden we beiden de ogen sluiten. Zo hadden we het afgesproken. De wekker was gezet, voor de zekerheid.

Ik droomde kleine korte dromen. Hoorde ver weg op de achtergrond Jan Mulder op de Belgische TV een mini-debat voeren met zijn kompaan Boskamp. De 2 Jannen voorspelden een verlenging, er zou niets gebeuren tot aan de strafschoppenserie toe. Dat gaf rust, ik zakte verder weg.

Nederland speelde volgens plan. Slaapverwekkend en bij tijd en wijle met lange aanvalsgolven. De bal zou er niet in gaan. Dat stond vast. Van Gaal stond een andere aanpak voor ogen. Ik droomde van vellen papier met aantekeningen, ik droomde van uitgeschreven schema's, ik droomde van ballen die volgens vooraf uitgetekende sjablonen tegen de lat, paal en zijnet zouden komen. Ik droomde van bedoelde onmacht.

Costa Rica is een mooi land. Veel natuur, daar zorgen ze goed voor. Het klimaat is er prettig en de misdaad is er veel lager dan in de omringende landen. Ze hebben er geen leger. Het geld dat ze daarmee uitsparen wordt gebruikt voor onderwijs en sociale voorzieningen. In het land dat groter is dan België en Nederland samen wonen evenveel mensen als in de zuidelijke Randstad. Zeg maar het gebied dat ligt tussen FC Dordrecht in het zuiden, FC Vlaardingen in het westen en ADO in het noorden. Costa Rica is het paradijs op Aarde en wordt van hogerhand beschermd, is onoverwinnelijk tenzij er listen bedacht worden.

We werden op tijd wakker voor de list van Van Gaal. Uit het niets toverde hij zijn geheime wapen uit de hoge oranje hoed. Tim Krul. Een grote vent die in zijn eentje de directe afgezanten van God op aarde wist te imponeren. Iets dat de veldspelers gedurende 120 minuten niet was gelukt.

Het is nu zeker. Nederland wordt wereldkampioen. In een droomfinale.
Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Reacties:

Caroline schreef op Zondag 6 juli:
Ik wilde je comlimenteren Ton met weer zo'n bijzondere, prima humoristische Dagtaak. Heeft mevr. Dagtaak nog wel even mogen dommelen? @ Nan, als ik toch even mag reageren.... de economie vaart heel wel bij voetbal= brood en spelen....ze gaan samen. Ik kan me wel voorstelen dat het u ergert, dat wel.

Nan Luursema schreef op Zondag 6 juli:
Ik droom van een wereld zonder #voetbalzeikers als u. Als iedereen zijn energie in iets anders zou steken dan #voetbal, hadden we misschien een economische groei van 1 a 2% extra!

Geef een reactie:

Naam:
Email:
Reactie:
Hoeveel is 4 plus 2?
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Nieuwste recensie op 11 april 2021 geplaatst
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2