Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

Anton Constandse, Den Haag, en de dwazen die de buurt regeren

Zaterdag 12 juli 2014

Ik kan zomaar gek worden. Daar is niet veel voor nodig. De wereld om me heen verleent alle medewerking. Het is tegenwoordig knapper om niet gek te worden dan wel.

Als je gek bent, heb je hulp nodig. En begeleiding. Soms veel, soms wat minder. Godzijdank zijn er mensen die bereid zijn om die begeleiding te bieden. Of je daar beter van wordt, is nog maar de vraag, maar ze doen het tenminste. Meestal tegen een geringe vergoeding, zo hebben onze regeerders besloten.

Onze, in Nederland, wereldberoemde vrijdenker en -voorheen- anarchist Anton Constandse schreef:
 
"De wereld wordt geregeerd door dwazen, en de dwazen worden geregeerd door angst."

Dat is waar. Al blijft het lastig de vinger te leggen op wie nu regeert en wie nu dwaas is. Het loopt soms wat door elkaar.

Nu heeft een Haagse (Schilderswijk, Den Haag) hulpverleningsinstelling besloten haar deuren te sluiten. Reden: een deel van de buurt, geregeerd door angst(?) gooit eieren, stoeptegels en andere rommel naar wie zij als dwazen beschouwen. De angsthazen zijn voor een flink deel minderjarig, de meerderjarige ouders van de lafhartige angsthazen laten het toe.

De straat regeert. En niet voor het eerst. De dwazen worden bang. En ik ook. Als de straten bevolkt worden door intolerante en kwaadaardige medemensen dan is het einde zoek.

Anton Constandse, naamgever van de Haagse stichting die zich inzet voor mensen met een psychiatrische aandoening, zou zich omdraaien in zijn graf. Hij ging er van uit dat de mens in wezen goed is. Ook ik geloofde daar in.

Het is rauw, hees en bijzonder onteder om te zien dat kwetsbare mensen de buurt worden uitgejaagd en weggepest worden door andere kwetsbare groepen. Ik gun elke gek recht op begeleiding en zorg, maar de gekken die anderen hun veilige woonomgeving ontnemen, mogen wat mij betreft in hun sop gaar koken.


Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Reacties:

Nan schreef op Donderdag 17 juli:
Helaas bestaat er niet zoiets als een vredig Nederland. U moet uw verwachtingen bijstellen! Nederland is niet anders dan andere landen. Goede bedoelingen, maar veel te weinig praktische inzet, waarvoor ook geen geld beschikbaar is. Het is misdaadpreventie met een gesloten portemonnee.

heidi hassenmuller schreef op Maandag 14 juli:
ik was een keer met Oud en Nieuw in de Schilderswijk. De straat brande, ME nam de regie over, met mijn kinderen in de auto via de stoep gevlucht. Oorlog, angst, mijn vredig Nederland ... Gekken? Dwazen?

Josien Haitsma schreef op Zaterdag 12 juli:
Ik ben het helemaal met je eens!Ik wordt hier echt depressief van!

Dagtaak schreef op Zaterdag 12 juli:
Veel reacties op Twitter..waarom ik niet aangeef om welke jongeren het gaat? Is dat van belang? Kwetsbare groepen pakken kwetsbare groepen. Het moet niet gekker worden..

Geef een reactie:

Naam:
Email:
Reactie:
Hoeveel is 4 maal 3?
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Nieuwste recensie op 11 april 2021 geplaatst
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2