Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

Een ticje vreemd, Gilles de la Tourette, boek van een ervaringsdeskundige

Vrijdag 30 mei 2014

Gilles de la Tourette. Het klinkt chique. En dat is het ook. Het is een syndroom voor uitverkorenen. Eén op de honderd mensen lijdt aan dit syndroom. Niet voor Jan en Alleman dus.

Jaap van Dijkhuizen, de auteur van het pas verschenen boek "Een ticje vreemd" (uitgegeven door Nieuwe Druk) toont zich dankbaar:"Heb dank, o dokter Gilles de la Tourette
voor uw vilein syndroom dat mij besmette
Dat mij het leven met wat rust belette
Maar mij óók dwong dit op papier te zetten"


Wat volgt is een verhandeling van ruim tweehonderd pagina's waarin Van Dijkhuizen zijn alter ego, Ruben Varing, eRVaringsdeskundige, laat vertellen welke invloed Tourette op zijn leven heeft en heeft gehad. Het boek is geen neurologisch verslag, het boek is geen medisch naslagwerk, het boek is een levensbeschrijving. Niets verhullend over zijn tics. Niets verhullend over zijn drang alleen te zijn, en dan nog het liefst op de fiets, waar hij zijn verplichte tics buiten het zicht van de medemens kan laten gaan.

"Wie nu denkt dagelijks een soort dolleman over de Zuid Veluwse heuvels te kunnen zien fietsen, moet ik teleurstellen. Doorgaans weet ik al dit gefriemel tegen te houden als er anderen in zicht zijn of even teveel op mij letten. Ik bewaar de attractie voor de momenten waarop ik mij onbespied waan. Het gaat niemand aan wat ik op de fiets uitspook. Anderen mochten eens ongerust worden of zich zorgen maken. Of mij bespotten."

Ook Ruben, alias Jaap, ontkomt er niet aan dat zijn tics zichtbaar zijn, dat ze grote invloed hebben gehad op zijn studie aan de VU in Amsterdam, tijdens de uitvoering van zijn praktijk als asieladvocaat, in zijn privé-leven. Het boek is geen klaagzang, verre van dat. Vol humor en met veel relativeringsvermogen geschreven, geeft het aan hoe dodelijk vermoeiend het syndroom kan zijn.

Dat je als lezer hoopt snel weer een  tragi-komische beschrijving van één van de tics te lezen, moet de lezer vergeven worden.

Voor iedereen die oordeelt, heeft de auteur nog een prachtig slotoffensief in petto. Met als laatste woorden:

"Kijk," zei mijn gids,"dit is jouw moment, schuif maar aan: vanaf nu hoor je bij de uitgeticten."


Meer info op de site van Nieuwe DrukDeel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Reacties:

Terrebel schreef op Dinsdag 27 mei:
Koel! Toevallig mocht ik laatst een avond presenteren over dit onderwerp. Gastspreekster was de oprichtster van Tourettenet.nl. Een bijzondere dame!

De reactiemogelijkheden zijn gesloten.
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Nieuwste recensie op 11 april 2021 geplaatst
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2