Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

12 jaar na Pim Fortuyn, 12 jaar Volkert van der Graaf, 12 jaar mei en La Vita e Bella?

Zaterdag 3 mei 2014

Twaalf jaar geleden. We reden terug. We, mijn kinderen en ik, na een bezoek aan het Anne Frank Huis in Amsterdam. Het was voor hen de eerste keer dat ze het museum bezochten. 6 mei 2002. De dag daarvoor was feest en de dag daarvoor keken we met z'n drieën naar La Vita e Bella met in de glansrol Roberto Benigni. We huilden samen.

In de auto kreeg ik een sms: "zet nu de radio aan." Het bericht onderbrak ons gesprek over oorlog, discriminatie, vrijheid van geloof en meningsuiting. De kinderen waren jong, maar niet naïef meer. Het duurde even voordat ons uit de chaos van de nieuwsberichten duidelijk werd dat Pim Fortuyn was vermoord. Het duurde daarna nog wat langer totdat ons duidelijk werd dat er een man was gearresteerd. Zijn naam was niet bekend, later bleek dat het om Volkert van der (toen nog) G. ging. De rest van de autorit zwegen we.

Het is nu twaalf jaar later. Twee middelbare schooltijden later, twee beroepsopleidingen later. Is dat lang of kort? De kinderen waren toen 9 en 13. Nu 21 en 25.
Twaalf jaar is waanzinnig lang voor wie die jaren niet mee heeft kunnen maken. Twaalf jaar is te kort om verdriet om een dierbare te laten verdwijnen. Twaalf jaar is lang voor iemand die berouw heeft gehad. Twaalf jaar is kort voor iemand die nog steeds trots is op wat hij heeft bereikt. Twaalf jaar is minstens drie verkiezingsperiodes verder. In twaalf jaar kan iemand volstrekt in de vergetelheid raken. In twaalf jaar kan een dode nog steeds springlevend zijn.

De dood is niet meer goed te maken. Ook in de resterende zes jaren niet. De dader heeft levenslang gekregen als hij een geweten heeft. Als hij geen geweten zou hebben, dan zou zelfs levenslang hem niets gedeerd hebben.

Deze week herdenken we. Eerst de doden, dan de vrijheid, en daarna de dag van de vrijheid van meningsuiting. Hoe we er ook over denken.

La Vita e Bella? Een prachtige titel van een wrange, zeer wrange film.Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Reacties:

Sarah K schreef op Zondag 3 mei:
Blijft prachtig deze Dagtaak. Alweer 6 jaar geleden geschreven. Maar ik herinnerde mij meteen weer omdat het toen en nu ook weer veel indruk maakte. Tijd is een ongrijpbaar begrip,

Caroline Nelissen schreef op Zondag 3 mei:
Mooi weer, Ton. Jammer dat mijn boek geen plek meer heeft in jouw stal. Ik hoop gewoon dat het goed met je gaat. Met lieve groet, Caroline

peter schreef op Zaterdag 3 mei:
Waar was je 12 jaar geleden? Bijna iedereen weet het nog...mooi stuk , dagtaak

Geef een reactie:

Naam:
Email:
Reactie:
Hoeveel is 7 minus 2?
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2