Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

Vrienden van vroeger, Przemek Czajkowski uit Polen, ik denk aan je

Maandag 14 april 2014

Vrienden van vroeger sterven ook.

Ik was eind twintig en aangesteld om leiding te geven aan een klein fonds dat maatschappelijke initiatieven in Polen ondersteunde. Ik sprak Pools en had kaas gegeten van projectmanagement en fondsbeheer.

Verder wist ik niets. Niets van het leven onder zware omstandigheden, niets van de levensomstandigheden van mensen in de buitenwijken van de grote Poolse steden, niets van de corruptie van de grote boze mensenwereld, niets van teveel drank en 's morgens weer vroeg op, niets van urenlange treinreizen om nog geen 100 km verderop erachter te komen dat de afspraak onder voorbehoud was gemaakt. Kortom: ik was een broekie.

Ik had een mentor, een leraar, een consulent in Warschau. Przemek Czajkowski was zijn naam. Hij leerde mij kritisch te zijn, mijn gezond verstand te gebruiken, giftige paddenstoelen van eetbare te onderscheiden en vooral om niets van waarde weg te gooien! Hij woonde in Ursynow, de Bijlmer van Warschau, in een flat van nog geen 40m2 waarvan ongeveer 25m2 bezet werd door boeken, krantenknipsels, potjes gedroogde paddenstoelen en flessen (zowel lege als volle) wijn.

Hij werd mijn vriend. Samen lazen we Gombrowicz, gedichten van Milosz en dronken we meer dan goed voor ons was. De ene nacht lag hij op de bank (comfortabeler dan op het matje op de grond), de andere nacht lag ik daar. Ik had budget voor een hotel, maar logeren bij Przemek was niet alleen handig, ("Dan kan ik je naar het station brengen en je ook vannacht nog vertellen waar je morgen op moet letten.") maar ook verplicht ("I'll kill you, if you use the Mariott instead of my hotel!").

De tijd bij het fonds was eindig. Ons contact liep door. Tot een jaar of vijf geleden spraken we elkaar nog regelmatig. De laatste jaren zat er de klad in. Przemek zat in mijn hoofd en in mijn hart, maar niet meer constant in mijn inbox, voicemail en what's app account. Facebook en twitter waren niet aan hem besteed.

Zondagavond sprak een man uit Polen mij aan op Facebook. Hij wilde wat informatie over onze organisatie van vroeger. Van het een kwam het ander. Ook de naam van Przemek Czajkowski viel. "Ja," zei hij, "triest. Hij is vorig jaar 4 mei 2013 overleden." Ik wist van niets.

Vrienden van vroeger sterven ook....

Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Geef een reactie:

Naam:
Email:
Reactie:
Hoeveel is 7 minus 3?
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2