Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

Schrijfdip, schrijftip en de schoenmaker leest

Zaterdag 4 januari 2014

Kent u dat, een schrijfdip?

Vast wel. Het is een mooi woord en een goed excuus om naar wit papier of een leeg scherm te staren. Dan nu een schrijftip: schrijf elke dag, alsof het een onderdeel van uw dagelijks leven is. Zoals een bakker bakt, een schoenmaker leest en een fantast fantaseert. Schrijven is blijven en je wordt er niet dommer van. Dat is mooi meegenomen.

Gisteren had ik een aardige dame aan de telefoon. Ze schreef, zei ze. Verhalen. En die zijn nu klaar, en of ze gedrukt kunnen worden. En dat niet alleen, maar ook uitgegeven en verkocht aan het grote publiek. In de ogen van velen is het publiek groot, talrijk en smacht. Vooral naar datgene wat we zelf in de aanbieding hebben. In haar geval waren dat haar schrijfsels. Over de omslag had ze ook al nagedacht. Daar zou vooral haar naam op moeten. Groot, in kleurige letters, er moest een plaatje bij en de titel: "Verhalen voor alledag." Welk plaatje het zou moeten worden, dat liet ze aan ons over. Daar hadden wij vast meer verstand van. Het moest immers wel verkopen!

Ik was van haar gecharmeerd. De trots die van haar afstraalde was door de telefoon voelbaar. Ik besloot mijn ongefundeerde opkomende verliefdheid ver van me af te schoppen en vroeg haar om een tipje van de sluier op te lichten en mij de verhalen toe te sturen, of althans enkele. Dat kon. "Maar," zei ze erbij, "klaar is nog niet af hè! Dat begrijpt u zeker wel. Als uitgever." Dat begreep ik. "Ik heb namelijk een schrijfdip," vervolgde ze. "Al enige tijd." En of ik haar daar mee kon helpen. Het ontbrak nog aan goede openingszinnen, de plots waren niet allemaal even uitgewerkt en er moest nog wat kleur gegeven worden aan de personages. "Maar daar kunt u me vast bij helpen, per slot van rekening verdient u er ook een paar centen aan, en ik heb niet alle tijd meer van de wereld. Ik heb Sara al een hand gegeven en ben al ver op weg om zelfs haar moeder te mogen begroeten."

Beduusd was ik, ja en amen, en ik beloofde haar de verhalen door te nemen en af te schrijven. Vanzelfsprekend onder haar naam, maar wel met "met dank aan..." "Mij hoeft u niet te bedanken," vervolgde ze, "ieder zijn deel! En als u er niet direct uitkomt, vergeet dan niet het oude adagium van Bernlef: -schrijven is werken en slechts tien procent is inspiratie-. Ik wens u veel succes en ik spreek u weer over een paar weken."
Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Geef een reactie:

Naam:
Email:
Reactie:
Hoeveel is 4 minus 3?
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2