Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

Eerst het eten dan de moraal. Mori, Vitesse en de Arabische olie op het vuur

Woensdag 8 januari 2014

De Arnhemse voetbalclub Vitesse zit in een lastig pakket. "Gaan we voor de schoonheidsprijs of gaan we voor de titel?" Oftewel ... laten we ons hart en de moraal spreken om een permanente bankzitter (Dan Mori) te ondersteunen in woord en daad na de weigering van een Arabische Republiek om de man met de Israëlische nationaliteit toegang tot het land te weigeren, of gaan we voor de titel en laten we alles varen om de eerstvolgende wedstrijd (PEC Zwolle uit) klaar te staan en titelkandidaat te blijven?"

De moraal in de sport. Als Vitesse geen titelkandidaat was, zouden ze zijn thuisgebleven. Als het niet om Dan Mori zou zijn gegaan, maar om Lucas Piazon zouden ze zijn thuisgebleven. Als Nederland geen titelkandidaten had op de 500, 1.000, 1.500, 3.000, 5.000 en de 10.000 meter in Sotsji, dan waren we thuisgebleven of we hadden gekozen om de schaatsrijders scheef te laten rijden en paarsgewijs (m.m en v.v.) zoals het op de oude Friese grachtjes al eeuwenlang in het geniep gebeurt. Immers: de hartjes op de Friese vlag staan er niet voor niets!

De moraal is even en lang breed als de kans op succes. Noem het de geroemde VOC-mentaliteit waar Balkenende zo prat op ging. "Als er wat te halen valt, dan doe je mee."

Wat je Vitesse kunt verwijten is stuntelig gedrag. Zowel voor als na het incident met Mori. De Nederlandse aspirant Champions League club handelt als de amateurs van de lokale handbalclub die ineens een som geld hebben ontvangen. De prestaties lopen voor op de bestuurlijke capaciteiten.

Een professionele club, neem bijvoorbeeld Chelsea uit Londen, zou van te voren geweten hebben welk risico ze aan zouden gaan. De VAR (Verenigde Arabische Republiek) staat er immers niet om bekend een tolerante houding te hebben richting een land als Israël dat sinds jaar en dag hun Palestijnse broeders ommuurt. Ze zouden een afweging hebben gemaakt. Lekker voetballen en trainen met mooi weer in een land dat tot een van de rijksten van de wereld behoort ( "You never know how a cow catch a dog") zonder Mori, of thuis blijven en op regenachtig Papendal je partijtjes afwerken.

Als je de ambitie hebt om kampioenen af te leveren, dan moet je een verhaal hebben. Een verhaal waar zelfs Freek de Jonge (bekend van Argentinië 1978) of Onno Hoes (bekend van Sotsji 2014) niet om heen kan.

En Dan Mori? Die is gewend aan uitsluitingen en aan gebrek aan solidariteit. Het zou me niets verbazen als de eerstvolgende keer dat Peter Bosz hem na 80 minuten warmlopen in laat vallen, hij de pijp aan Maarten geeft, en in plaats van zijn hesje uit te doen, zijn voetbalschoenen uitdoet en triomfantelijk zijn rondje loopt door het ommuurde bastion van het Gelredome (op blote voeten). 


Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Reacties:

Martijn schreef op Donderdag 9 januari:
Mooi!

Geef een reactie:

Naam:
Email:
Reactie:
Hoeveel is 6 maal 3?
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2