Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

De Elevator Pitch, dertig seconden voor het boek, DWDD draait door

Zaterdag 11 januari 2014

U heeft het vast gezien, gelezen of gehoord: de elevator pitch voor het boek is gelanceerd. Door DWDD (De Wereld Draait Door). Wat een Elevator Pitch is, weet u waarschijnlijk wel, als u het per ongeluk bent vergeten dan leg ik het uit: een Elevator Pitch is een reclamepraatje dat je maakt ter promotie van je product, van jezelf, of in dit geval van je boek. De Pitch duurt ongeveer even lang als dat een lift (elevator) nodig heeft om van de begane grond naar de hoogste verdieping te gaan. Daar waar de beslissingen worden genomen.

Dertig seconden is lang als een praatje saai is. Dertig seconden is erg kort als je echt iets wilt uitleggen. Een goede pitch houden vergt oefening. Jezelf laten schminken en een boek voor je neus houden is niet voldoende. Een slechte pitch is gênant. Op de opleiding waar ik les mag geven oefen ik regelmatig pitches met studenten. Dat is niet gênant. Dat is leerzaam; er mag van alles misgaan, en dat gaat het dus ook.

Bij DWDD hadden ze schrijvers uitgenodigd om de pitch te houden. Over hun boek. Ik zag de aankondiging en wist direct dat het zou gaan om onbekende, onbetekenende auteurs waarbij het lachen zou worden. Weliswaar flauw lachen, want iemand uitlachen is wel de slechtste vorm van pret. Even dacht ik.... ik heb een kans gemist. Hier had ik bij moeten zijn met enkele auteurs van onze eigen uitgeverij (Nieuwe Druk), sommigen welbespraakt en ervaren, anderen nog aan het begin van hun schrijverscarrière. Ik had zeker van te voren met ze geoefend.

Ik had geen tijd om te kijken, dus 's nachts via het ondergewaardeerde Uitzending gemist bekeken.Toen zag ik het. De pitches werden niet gehouden door nieuwkomers in het literaire landschap maar grootheden als Kluun, Giphart, vanzelfsprekend Kroonenberg en zelfs Boris van der Ham. Hoogtepunt was de pitch van een duo waarvan één met een bivakmuts op zijn hoofd zijn boek over supportersrellen aankondigde.

Ik was blij. Blij dat ik geen auteurs van Nieuwe Druk had aangedragen. Ik had ze dat niet aan kunnen doen. Alhoewel.... alhoewel... als zelfs zogenaamde gevestigde namen zich voor schut laten zetten om wat exemplaren te verkopen, wie zouden wij dan zijn om daar niet aan mee te doen. Bij gebrek aan een fatsoenlijk boekenprogramma, dat op een redelijk tijdstip wordt uitgezonden, op de door ons allen zwaar gesubsidieerde publieke omroep, moeten we het doen met de "Boekenpitch".

Wellicht dat we hier toch onze eigen serie van moeten gaan maken.

Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Geef een reactie:

Naam:
Email:
Reactie:
Hoeveel is 7 minus 2?
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2