Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

De bibliotheken, het kind en het badwater en een museum van papier

Dinsdag 21 januari 2014

Nederland leest en minister Bussemaker vind het wel welletjes. "Het is anno 2014 wel mooi geweest met het papieren boek," vindt ze. "Zij die willen lezen, lezen maar van het scherm. We kunnen niet aan de gang blijven om te investeren in vergane glorie!" Bussemaker is stellig. Waar haar illustere voorganger Halbe Zijlstra (weliswaar onderminister) de kunsten al de nek had omgedraaid, wurgt Bussemaker verder. "En dan gaat nu de bieb er aan!"

In een Dagtaak uit 2011 vergeleek ik de moderne bieb nog met een cafetaria waar je in plaats van een kroket een boek uit de muur trekt (Dagtaak). Bleef het daar maar bij, denken we nu met terugwerkende kracht. Dan hadden we nog iets om onze tanden in te zetten.

Bibliotheken zijn het toonbeeld van de participatiemaatschappij. Bibliotheken zijn een boegbeeld voor de ruilmaatschappij. Bibliotheken verzamelen, bewaren, koesteren, documenteren en lenen nog uit ook. Ze zijn een ontmoetingsplaats waar lezingen plaatsvinden, waar kinderen worden voorgelezen, waar armlastigen en kieskeurigen zowel literatuur als lectuur tot zich kunnen nemen. En...je kunt er nog de krant lezen ook.

"Neen," zegt Bussemaker. "Wij als kabinet staan een geheel andere participatiemaatschappij voor. Een maatschappij waarbij de digitalisering centraal staat en die veel goedkoper is. Op internet zijn genoeg fora te vinden om samen genoegens te delen, als daar intimiteiten gedeeld kunnen worden, waarom dan niet zoiets eenvoudigs als een boek."

Binnenkort zijn er weer verkiezingen. Voor de gemeentes. Dezelfde gemeentes waar nu de ene na de andere bibliotheek dreigt te verdwijnen of reeds verdwenen is. Dezelfde gemeentes die vanuit Den Haag een sleutelrol moeten gaan vervullen om de participatiemaatschappij vorm te geven.

Op het centrale plein in de stad staat een groot bad gevuld met tranen. Met een gat erin. Het tranenvocht dat in grote stralen ontsnapt neemt in haar stroom duizenden boeken mee. De nieuwe participatiemedewerkers van de gemeentes, de werklozen met behoud van uitkering, mogen dweilen. Een enkeling probeert een boek te redden (voor later), maar wordt tegengehouden door de toeziende UWV-medewerker. "Lezen is voor de elite," waarschuwt hij, "participeren in cultuur willen we allemaal wel."

Iets verderop staat een partijgenoot van Bussemaker rozen uit te delen, ter verheffing van het volk.Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Reacties:

Josien Haitsma schreef op Woensdag 22 januari:
En over twintig jaar kunnen we niet meer lezen zijn onze ogen beschadigd door de straling van onze apparaten die kranten en boeken moeten vervangen!!

Kathy Beckers schreef op Dinsdag 21 januari:
Je bent op dreef Ton! Boeken zijn als voer voor vogels in strenge winters én in hete zomers. We voeren vogels noch mensen vanaf een scherm dat kraakt noch smaakt.

Peter schreef op Dinsdag 21 januari:
Naast dat het stuk erg goed is, zie ik advertentie van het Martyrium van Canetti...een van de mooiste boeken die ik ken!

Geef een reactie:

Naam:
Email:
Reactie:
Hoeveel is 7 minus 2?
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2