Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org
Overzicht week 31: 28 juli tot 4 augustus 2013

BKR, Code 4, schulden en de economische vluchtelingen

Zaterdag 3 augustus 2013

We hebben het er wel eens over gehad. Als het echt mis gaat, de uitgaven blijven de inkomsten overstijgen en de kans op verbetering is nihil, dan doen we deur achter ons dicht, sleutel door de bus met een briefje voor de bank: "Gefeliciteerd, u bent binnen, wij niet. Het huis is van u."

Met de noorderzon vertrekken, onbereikbaar zijn. Dat heet in BKR- (Bureau Krediet Registratie) jargon: Code Vier.

Vandaag werd bekend dat er in Nederland meer dan 64.000 mensen onvindbaar zijn voor hun schuldeisers. Dat aantal is in een paar jaar tijd verdubbeld. Vierenzestigduizend is veel. Dat is een voetbalstadion op Champions League niveau vol. Dat is vergelijkbaar met een stad als Gouda. Het is ge...Passende Taakstraf voor Sylvio Berlusconi

Vrijdag 2 augustus 2013

Berlusconi is veroordeeld tot 5 jaar celstraf. Daar gaan er vier van af omdat de cellen in Italië vol zitten. Er gaat nog een jaar af omdat een jaar maar een jaar is, alternatief een taakstraf.

Wat laat je een man van 76 doen als taakstraf?

Verzorgingstaken in een verpleeghuis vallen af. Dat is te gezellig, hij is onder leeftijdsgenoten en dat is geen straf.

Straten schoonvegen? Nee, dat is ook nauwelijks een straf voor Sylvio te noemen. Als iemand al zijn hele leven bezig is zijn straatje schoon te vegen, dan is dat nauwelijks een straf te noemen.

Mij lijkt een straf in een bordeel of een ander soort open club passend. Berlu...Zwarte lijst van verboden woorden op het voetbalveld,Liverpool, de eredivisie en het fatsoen

Donderdag 1 augustus 2013

Voetbal is een fysieke sport. Mannen raken elkaar aan, duwen, schoppen, trekken, spugen en slaan met de hand of geven elkaar een forse schouderduw.
Het hoort er allemaal bij.

Kun je het niet winnen van de tegenstander dan is er nog de mogelijkheid om de scheidsrechter in het ootje te nemen: zomaar gaan liggen en naar je hoofd wijzen, een perfecte schwalbe uitvoeren en snel de bal pakken om een ingooi te nemen terwijl je zelf ook weet dat de bal eigenlijk voor de tegenstander is.

Van alle tijden is ook het toewensen van zaken aan de de tegenstander waarvan je weet dat die het niet op prijs zal stellen: neger, flikker, mietje, motherfucker, prinses, spast, kreupele, manke, vrouw...KvdB, Kafka, Goede Zorg en de Publieke Omroep

Woensdag 31 juli 2013

Wanneer je in het buitenland bent, en iemand vraagt je om uit te leggen hoe onze publieke omroep is georganiseerd, dan is het antwoord eenvoudig: Knevel en Van den Brink! Dat is onze publieke omroep. Ze behandelen onderwerpen uiteenlopend van Kafka ("Je hebt Kafka en goede zorg") tot Dikkie Dik ("Dikkie Dik is bang voor de zon en smeert zich in"), van vrijheid van meningsuiting tot Turkenvriend, en van Jodendom tot Islamhaat.

Knevel en Van den Brink is een programma van twee heren die nadat ze een vraag gesteld hebben achterover gaan leunen en voordat het antwoord komt al verbaasd kijken.

Opmerkelijker is het dat deze zomer de heren nauwelijks samen aan tafel zitten. Het is meer "K...Homoseksualiteit, Poetin, Paus Franciscus en het roze schaatspak in Sochi

Dinsdag 30 juli 2013

Het is bekend dat extreme homo-haters zelf een latente, soms zelfs een meer dan latente, drang hebben naar het betasten en beminnen van mensen van het eigen geslacht.

Andersom is niet waar.

Homohaat is van alle tijden. Homoseksualiteit ook. Heterohaat komt minder voor.

Om de zoveel tijd is het dagelijkse leed van mensen die niet voor vol worden aangezien wereldnieuws. De kersverse Paus Franciscus maakt korte metten met oude standpunten van de Katholieke Kerk. Hij moderniseert niet, maar haalt de goede oude catechismus van de plank waarin duidelijk staat: "homoseksuele geaardheid is geen zonde, het verrichten van homoseksuele handelingen wel." De...zwemmen in het diepe, baantjestrekken en de hittegolf

Zondag 28 juli 2013

"In welke baan zwemt u?" De man heeft een zwembrilletje op, oogt tegen de veertig en staat er bij als een jochie van tien. Hij staat op het startblok en kijkt van boven op me neer. Ik leun wat tegen de rand, nog moe van de laatste twee baantjes van 25 meter. "Ik poedel wat tussen baan 1 en 5, afhankelijk van de drukte op het parcours," probeer ik nonchalant maar toch met iets van humor in mijn intonatie. Ik ken immers de regels van het spel niet in dit openbare zwembad waar ik ter afkoeling van de hittegolf mijn conditie op peil probeer te houden.

"Goed," zegt hij, "dan neem ik baan twee!" Hij schuift zijn brilletje goed voor de ogen. "Hoho," zeg ik, "het kan goed zijn dat onze banen elk...Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Nieuwste recensie op 11 april 2021 geplaatst
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2