Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org
Overzicht week 19: 5 mei tot 12 mei 2013

Mart Smeets en Matthijs van Nieuwkerk, Gepakt

Vrijdag 10 mei 2013

Mart Smeets tegen Matthijs van Nieuwkerk: "Als je dat denkt, dan ben je nog stommer dan je eruit ziet." Mart zei het en Matthijs vergaf hem die opmerking.
Onderwerp van gesprek is de sportjournalistiek en het bedrog van alledag en met name in de wielerwereld.

Mart schreef een boek "Gepakt" en mocht dat presenteren. Het was een bijzonder gesprek. Het ging over fietsen, de journalistiek en de doping; maar eigenlijk ging het over "wat weten wij nu eigenlijk allemaal, wij met onze grote monden." Niets dus. Of althans te weinig. Mart Smeets gaf toe dat hij tijdens de grote wielerrondes in een piepklein hokje zit, nauwelijks de mogelijkheden heeft om onderzoeksjourn...Tommy Wieringa, Dit zijn de namen, Libris Literatuurprijs 2013

Dinsdag 7 mei 2013

Dit zijn de namenEen hattrick voor Wieringa. De kale man wint de Libris Literatuurprijs, De lezersprijs van de Vlaamse Gouden Uil en mag het boekenweekgeschenk 2014 schrijven. Wat wens je nog meer als auteur? Genoegdoening! Dat straalde van Wieringa af. "Eindelijk zijn de fouten uit het verleden hersteld," zoiets zei hij. Eigenlijk had hij al graag eerder beloond willen worden. Wieringa was bijna de Joop Zoetemelk onder schrijvers. Eeuwige Tweede.

Nu is hij de eerste. De nummer een. De man waar het om draait. Waar je niet omheen kunt. Dat zal wennen voor hem zijn....Heleen van Royen, Hartsvriendin en vrienden voor het leven

Zondag 5 mei 2013

Heleen van Royen lacht altijd. Daarom ben ik lid van haar geworden. Op Facebook. We zijn nu vrienden. Met mij zo'n 15.000 anderen. We slurpen haar op, we genieten van elke foto en we nemen elke publiciteit voor haar nieuwste boek voor zoete koek. Wat zeg ik: de zoetste koek. Heleen is hot. En daar zorgt ze zelf voor.

Heleen heeft een store. Daar verkoopt ze alleen haar eigen boeken. De Heleenboetiek. Ze heeft geen hoge pet op van haar gasten: "Vooral de grijze mutsen weten mij te vinden, dat legt me echter geen windeieren." Ze kan het maken dat te zeggen.Ondanks dat, wellicht, dankzij haar cynische houding ten opzichte van haar clientèle, zijn haar boeken niet aa...Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Nieuwste recensie op 11 april 2021 geplaatst
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2