Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

Kind van de toekomst, Kathy Beckers over rouwverwerking en de impact van het verlies van een baby

Maandag 11 november 2013

Geen tranen met tuiten, geen valse sentimenten, geen medelijden of beklag. Op de agenda staat de presentatie van het nieuwste boek van Kathy Beckers-Mansell: Kind van de toekomst.

De presentatie is anders dan anders. In de boekhandel Jansen& de Feijter zijn alleen genodigden. Zesendertig ouders die allen door Kathy zijn geïnterviewd voor het boek zijn aanwezig. Daarnaast een pianist, iemand die koffie, thee (en ook bier en wijn) schenkt, de eigenaar van de boekwinkel en ondergetekende. De man van Kathy is er ook en vanzelfsprekend Arline Heemskerk, haar steun en toeverlaat.

In de winkel staan stoelen, er hangt een groot scherm waar de trailer van haar boek op zal worden gepresenteerd en er branden kaarsen. In een hoek liggen de boeken klaar die straks aan de aanwezigen zullen worden uitgereikt. Allen ouders waarvan een kind, een baby nog, is overleden. Allen ouders die zich bereid hebben verklaard mee te werken aan het boek van Kathy. De jongen achter de bar spreekt me aan: "Zou je niet zeggen hè, als je iedereen zo ziet zitten, dat er veel leed achter schuilt." En dat is precies waar het Kathy om ging bij het schrijven van dit boek.

Gewone, lieve, en vast ook minder lieve, mensen die samen iets delen wat niet alleen door vrienden, familie en kennissen vaak onbegrepen wordt, maar ook door verpleegkundigen, artsen en de hulpverlening over het hoofd wordt gezien: de impact van het verlies van een baby.

Als Kathy achter het katheder gaat staan om haar verhaal te vertellen kijkt nog niemand elkaar aan. Van de gezichten is af te lezen is dat iedereen zich inmiddels heeft verzoend om in stilte zijn of haar eigen rouwproces te hebben doorleefd of nog steeds door te maken. Met het verlies van een kind dat je zelf amper hebt gekend loop je niet te koop; het wordt amper begrepen, en de mensen die het begrijpen zijn zeldzaam en die koester je.

"Als iemand je vraagt hoeveel kinderen je hebt? Wat zeg je dan," vraagt Kathy. In de zaal wordt geknikt, ja, wat zeg je dan? Haar betoog gaat over rouwverwerking, over emoties, en over de eenzaamheid. Ook over lotgenoten, hoop en liefde.Alle ouders krijgen een voor een het boek uitgereikt met een persoonlijk woord. "Nog even, en uw verhaal wordt publiek," heb ik de aanwezigen nog gewaarschuwd enkele minuten daarvoor. "Ik hoop dat dit boek een troost zal zijn voor alle ouders die hetzelfde hebben meegemaakt en daarnaast hoop ik dat dit boek de hulpverlening en de gezondheidszorg zal bereiken," voegt Kathy toe, "ik noem de verhalen monumenten. Monumenten voor de kinderen en monumenten voor de ouders."

Op een van de sociale media verscheen vanavond al een bericht. "Onze zoon is vereeuwigd, en dat doet ons goed." 

De barman had het druk na het officiële gedeelte. De ouders die elkaar voorheen niet kenden en allemaal alleen Kathy kenden van de gesprekken die ze met haar hadden gehad, wisselden ervaringen en drankjes uit.

Vanaf deze week is het boek overal verkrijgbaar en bestelbaar. Aankomende vrijdag zal Kathy het boek officieel presenteren voor een breder publiek, in Zoetermeer bij boekhandel Haasbeek, 19.00 uur, toegang vrij.
Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

De reactiemogelijkheden zijn gesloten.
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Nieuwste recensie op 11 april 2021 geplaatst
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2