Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

Guus Dijkhuizen, Lionel Hampton, Flying Home en laatste rustplaats

Vrijdag 25 oktober 2013

(Op de foto: Thomas Verbogt neemt het eerste exemplaar van Narigheid in Ribfluweel in ontvangst.)


Guus is gisteren begraven. In besloten kring. De nazit was wat minder besloten, dat zie je wel vaker. Maar het bleef intiem. Alleen de mensen die de humor van Guus begrepen en het konden waarderen waren uitgenodigd. Het uitnodigingsbeleid was voorzichtig, maar voldoende. Er kwamen vast meer mensen in aanmerking die de humor op prijs zouden hebben gesteld.

"Als er gelachen moet worden, doe ik mee. Ondanks de pijn en de moeheid," zo schreef hij mij in juli 2013 al.

Ik weet zeker dat hij er gisteren bij had willen zijn. Niet zielig in een hoekje, maar frontaal, desnoods in een ziekbed op een podium. "Nog een keer samen lachen, al zal het minder uitbundig zijn dan voorheen!" En gelachen werd er. Het was een janboel. Het was een bizarre verzameling van mensen: notabelen, kunstenaars, volgelingen en schoolmeesters; boekhandelaren, uitgevers, mee-drinkers en mee-eters, vormgevers en afvalligen, zelfs de uitvaartondernemer zelf was van de partij: hoe mooi wil je het hebben! De beste man in rok en met gepast gezicht nipte voorzichtig mee toen het blad met borrelglaasjes langskwam:  "Eentje dan, ik moet zo weer aan het werk!"

Guus lag inmiddels op de plek waar hij lange tijd zal blijven liggen. Blootsvoets. "Ik ben de enige schrijver waarvan de pantoffels in het letterkundig museum liggen," zo liet hij vaak weten. De brief van het museum met het archiefnummer is op verzoek toe te sturen. De pantoffels niet, die blijven waar ze zijn en waar ze moeten liggen: in het museum, ter nagedachtenis van een van de markantse figuren uit de Nederlands literaire wereld.

Kwaad zijn kon hij ook, ook op mij. Graag had hij nog een laatste bundel verhalen gepubliceerd. Schrijven lukte niet meer, inspreken wel, vond hij. Het zou moeten gaan over de anti-esthetica met bijpassende voorbeelden. Onder andere over het concert van Lionel Hampton in de Apollohal. Een vriendin noteerde zijn woorden. Ik vond het teveel gevraagd, gelukkig kreeg ik ongelijk. Het verhaal is gisteren voorgelezen met daarna een knallende versie van "Flying Home".Guus bleef voorlezen en schrijven en tot het einde. Sommige mensen gun je meer tijd om het leven en het schrijven af te maken.

De nazit was mooi en gepast. Er werd gelachen, ondanks de pijn.

Guus Dijkhuizen ligt op Heiderust in Rheden. Zijn verhalen leven voort.

Dagtaak eerder over Guus Dijkhuizen:
https://www.dagtaak.org/2013/09/guus-dijkhuizen-narigheid-in-ribfluweel.html
https://www.dagtaak.org/2013/07/nostalgie-anekdotes-literatuur-en-de-dingen-die-voorbij-gaan-over-guus-dijkhuizen-en-met-pa-valt-niet-te-feesten.htmlNarigheid in ribfluweel, verhalenbundel, € 14,50


Met Pa valt niet te feesten, zijn levenswerk €22,50


Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Reacties:

Lonneke schreef op Dinsdag 5 november:
Ik hoorde pas gisteren van het overlijden van Guus. geen Arnhemse krant. Ben wel geschokt, ik kwam vaak bij hem in de klas. Dank voor deze mooie herinnering.

peter schreef op Vrijdag 25 oktober:
Mooi en dank voor dit mooie im.ik behoorde tot de janboel,

Geef een reactie:

Naam:
Email:
Reactie:
Hoeveel is 7 minus 1?
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Nieuwste recensie op 11 april 2021 geplaatst
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2