Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

Solidariteit, participatie en de schaamteloze politiek

Zondag 22 september 2013

We zien pensionado's op beelden uit Benidorm. We zien ouderen die ons voorbijrijden op elektrische fietsen, man en vrouw gekleed in sportieve outfit, met pet en korte broek en een gebruind hoofd. We zien de groep 65 plussers mooie wijnen uitkiezen in de slijterij net boven de plankjes waar wij onze aanbiedingen kopen. We lezen dat een enorm deel van de pensioengerechtigden genoeg spaargeld heeft om een deel van de hypotheek van hun kinderen af te lossen. Op verkeersknooppunten is het uitkijken geblazen want de slechtziende rijken in dure auto's willen nog weleens onverwachts van weghelft wisselen.

Ja, de ouderen hebben het goed en kijken minachtend neer op de jongeren die immers nog niets gepresteerd hebben. Zij hebben jaren hard, keihard, gewerkt en mogen nu de vruchten plukken: ieder z'n tijd.

We zien te dikke mensen op scootmobiels, door ons betaald; we zien Anneloes weer bij Annie komen schoonmaken terwijl de kinderen van Annie toekijken; we zien hangouderen leunend op een rollator een sjekkie roken op het winkelcentrum terwijl een hulpje hun boodschappen doet. We zien de taxi voorrijden bij de overbuurvrouw op kosten van de samenleving terwijl ze eergisteren toch ook al weg was geweest? We wachten geduldig onze beurt af bij de huisarts die weer eens uitloopt en zien de zieken, zwakken en misselijken die hun jaarabonnement voor de zorg op de borst hebben gespeld.

Zo kan het niet langer. Er moet gesneden worden, als het zo doorgaat dan is de maat vol en die is al vol dachten we zo.

De beeldvorming regeert. Het politieke debat wordt schaamteloos. En daar is de politiek zelf debet aan. Zelfs dagbladen die zichzelf altijd voorstonden kritisch, solidair en open te zijn gaan mee in het grote verleidingsspel van de huidige generatie kamer- en kabinetsleden om te generaliseren en de grote gemene deler als uitgangspunt te nemen voor beleid en te maken keuzes.

Het grote Welles Nietes is begonnen. Van Krol tot Samsom, van Wilders tot Rutte, van Dijsselbloem tot Buma en omgekeerd terug tot we niets meer over hebben.

Krampachtig, ongeloofwaardig en voornamelijk generaliserend.

In een trieste poging van het kabinet (PvdA en VVD, voor wie het vergeten is) om van een solidariteitssamenleving een participatiemaatschappij te maken worden hordes mensen buiten boord gezet. En laten dat net nu de mensen zijn die we niet zien, die we niet kennen en die zich, in veel gevallen, allang verzoend hebben met hun lot. Een zwijgende minderheid die zich in het beste geval beter voordoet dan dat ze het heeft.

Solidariteit is een levenshouding die zich kenmerkt door rekening te houden met, en waar nodig te zorgen voor, mensen die het niet redden.

De leus participatiemaatschappij is prachtig voor mensen die reeds participeren. Voor de rest zal het de schreeuw om meer solidariteit oproepen.


Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

De reactiemogelijkheden zijn gesloten.
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Nieuwste recensie op 11 april 2021 geplaatst
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2