Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

De spermadonor wordt gemeentedonor , met de billen bloot

Zaterdag 10 augustus 2013

Een spermadonor is over het algemeen een genereuze man die zonder lust zijn kwakje wil afstaan ten behoeve van het levensgeluk van een ander. De afgifte van het zaad vindt plaats in een klinische omgeving. Het is even gedoe maar het resultaat telt.

Dankzij deze heren, die een lintje verdienen, kunnen heteroseksuele of homoseksuele partners een gezin stichten. Het gaat niet altijd in een keer goed. Soms zijn meerdere bezoeken aan het ziekenhuis nodig om een vruchtbaar resultaat te krijgen.

Anonimiteit wordt op prijs gesteld.

Enkele jaren geleden besloot de Nederlandse overheid dat het klaar moet zijn met de anonimiteit. Een kind heeft het recht om op een leeftijd dat hij of zij dat wil, de vader te leren kennen. Een loffelijke gedachtegang maar dat resulteerde direct in het massaal terugtreden van het leger donoren.
In 2004 ging deze wet van kracht. In de aanloop tot de nieuwe wet daalde het aantal donoren van enkele duizenden tot tussen 200 en 300 in Nederland.

Lastig, je zult maar een kind zijn geboren uit het zaad van een donor. Het recht je vader te kennen is een mooi recht. Lastig, je zult maar een ouderpaar zijn met een grote wens: een kind. Een anonieme donor biedt uitkomst. Beide nieuwe ouders doen hun stinkende best goede, deels vervangende ouders te zijn. Lastig: je zult maar een donor zijn met maar een streven: een ander paar helpen om hun wens in vervulling te brengen, zelf heb je al kinderen of je wilt ze niet, je stelt je gezonde zaad ter beschikking aan de gemeenschap.

Het is nu 2013. Gemeentes hebben het zwaar en gaan tot het uiterste hun financiën op orde te brengen. Resoluut en ongenaakbaar.

Er komt een klopjacht op vaders van kinderen waarvan de moeder al dan niet door eigen schuld in de bijstand is gekomen. Vaders die zich geen vader voelen omdat ze het kind nooit erkend hebben of een afspraak met de moeder gemaakt hebben dat een leven samen geen enkele meerwaarde heeft behalve de afgifte van zaad, zullen gaan meebetalen aan de kosten voor de bijstand.

En wordt gevreesd, waar gevreesd wordt is vuur ( hoogleraar familierecht Andre Nuytink vandaag in het Leidsch Dagblad) dat ook spermadonoren door de gemeentes op het matje zullen worden geroepen om bij te passen om de bijstandstekorten aan te vullen.

Spermadonoren worden gemeentedonoren. In de klinische omgeving van het bijstandsloket zullen ze opnieuw met de billen bloot moeten.

Ontkennen heeft geen zin. Uw DNA-profiel zal u verraden. We gaan mooie tijden tegemoet. We komen langzamerhand in een maatschappij die we met zijn allen nooit zo gewild hebben.

Mochten er nu nog mannen zijn die uit generositeit hun sperma af willen staan om mensen te helpen die op eigen kracht geen kind kunnen verwekken, dan verdienen deze mannen een staande ovatie.

De gemeenteambtenaar die het in zijn hoofd haalt een opsporingsactie op touw te zetten, mag wat mij betreft met de billen bloot op het marktplein.


Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Reacties:

heidi hassenmüller schreef op Maandag 12 augustus:
schande over de gemeente die op kosten van een donoor zich wil saneren. Waar is het Nederland gebleven, waarvan ik trots Nederlandse ben geworden? Heel goed stuk,Ton,maar wat is eraan te doen?

De reactiemogelijkheden zijn gesloten.
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Nieuwste recensie op 11 april 2021 geplaatst
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2