Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

KvdB, heel holland bakt, zoete broodjes, de ZZPer en de crisis

Woensdag 24 juli 2013

U heeft 1 uur de tijd: Bakken Maar! Heel Holland Bakt. Elke woensdag bij omroep Max en er kijken 1 miljoen mensen naar. Ik had er nog nooit van gehoord, maar dankzij Knevel en van den Brink (zonder Knevel, wel met Jan Marijnissen) zijn we op de hoogte. "Waar moet een amateurbakker nu rekening mee houden als hij begint met bakken," Jan was in zijn sas en duidelijk opgelucht dat het zware item achter de rug was. "Waarom toont u toch zo weinig compassie?" probeerde Jan kritisch te vragen.

Half in beeld was de bouwvakker ZZP-er die net daarvoor zijn dramatische verhaal vertelde. De crisis drijft mensen de hulpsanering in. "Wat kan de SP doen?" vroeg Van den Brink. "Niets," antwoordde Jan eerlijk. De bouwvakker houdt zijn hoofd koel en probeert mee te praten en mee te lachen met Jan en Van den Brink. Amusement op de late avond. De houding van de bouwvakker is begrijpelijk. Je gaat niet je hoofd laten zakken als je op de buis bent.

Gelukkig dat na de Zoete Broodjes weer iets ernstigs komt. Kinderen met een Down-syndroom. Het is de avond van Jan.

Van crisis en ellende naar Zoete Broodjes en regelrecht door naar de bloedtest om genetische afwijkingen te constateren. De bouwvakker krijgt de tijd om op adem te komen en de verplichte lach en opgewektheid even te laten zakken.

Morgen is de finale van de beste koekenbakker van Nederland. Jan en Van den Brink mogen wat mij betreft winnen. En laat in godsnaam de prijs naar de bouwvakker gaan. Hij verdient een ereprijs. Al is het alleen maar omdat hij de hele uitzending heeft uitgezeten.

Laatste vraag: wat doet u morgen? "Naar de notaris," de man legt uit waarom. "Oh," sluit Van den Brink af, "dus u wacht gewoon af wat er komen gaat." Tja.
Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Reacties:

Liesbeth schreef op Woensdag 24 juli:
Ja, het was beschamend.

Ton Broekhuisen schreef op Woensdag 24 juli:
Mooie observatie. Wreed om iemand die alles kwijt is aan 1 tafel te zetten met een taartjurylid en Caro 'Kassa' Emerald. Bah!

Geef een reactie:

Naam:
Email:
Reactie:
Hoeveel is 6 plus 3?
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2