Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

Grootheidswaanzin, historische claims en dome is dom. Heerenveen, Santiago de Compostella en Arnhem

Zaterdag 27 juli 2013

De hang naar het verleden en de zucht naar vernieuwing zijn beide diepgeworteld in de mens. Harder, sneller, beter versus nostalgie en traditie. Veranderingen doen pijn. Om veranderingen te voorkomen maken we het verleden heilig. Om draagvlak voor vernieuwingen te krijgen verheiligen we de toekomst. Al is het maar in de naamgeving. Noem het een Arena of beter: een Dome en de handen gaan op elkaar.

Het historische Nieuw-Monikkenhuize werd afgebroken en de voetbaltempel het Gelredome verrees. Het mekka van de popmuziek in Nederland wordt het Ziggodome, bedevaartsoord Paradiso krijgt het nakijken en zal slechts voor de meest orthodoxen onder ons nog haar status behouden. Het Walhalla van de schaatssport Thialf wordt afgetroefd en opgeofferd voor het Icedome.

Nieuw Monikkenhuize werd pas in 1950 gebouwd. Paradiso opende haar deuren in 1968 en Heerenveen stelde pas wat voor na 1986. Hoezo historisch?

De oude gelovigen in Arnhem hebben nog een hang naar de stinkende urinoirs en de vette broodjes worst in het oude stadion, in het Ziggo Dome mag niet geblowed worden en in Heerenveen zullen de vervloekte dweilorkesten een heiligenstatus krijgen. Veel meer is er niet verloren gegaan en zal er niet verloren gaan.

Een dome is een dom en een koepel. Een overdekte bedevaartsplaats met een boogje. Een boogje is een kleine bocht.

Eeuwenlang liepen de mensen naar Santiago de Compostella. Te voet naar de dom in het oude hart van de stad. Dat ging vaak fout. Velen haalden de eindstreep niet, vooral door de beren op de weg in de Pyreneeën en de ontstoken blaren. De pelgrimage van Sint -Jacob. Met een schelp op de borst als amulet tegen gevaar en duivelsinvloeden.

De overdekte snelle trein die met een boogje de stad naderde haalde de eindstreep ook niet. De machinist was dom en remde niet.

Verleden en toekomst. Het is lood om oud ijzer. Beide zijn vergankelijk en kennen hun eigen mankementen. Over een jaar of twintig zullen alle domes weer hopeloos ouderwets zijn.

En de dweilorkesten? Sinds de paus heeft gezegd dat ook een digitale biecht recht van spreken heeft, stel ik voor dat de schaatsliefhebbers die zo graag naar "Piet Hein zijn naam is klein" en "Worstjes op de Borstjes"   luisteren, de I-phone als amulet meenemen en met een koptelefoontje op rustig in hun eentje genieten. Dan kunnen wij rustig van het schaatsen genieten.
Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Reacties:

Liesbeth schreef op Zaterdag 27 juli:
Lood om ijzer wordt hier dood en oud ijzer. En ja, alles is vergankelijk, behalve het geld waar alles om blijft draaien.

Geef een reactie:

Naam:
Email:
Reactie:
Hoeveel is 5 maal 2?
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2