Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

Boeddha, de tuinkabouter, Duitsland zet de toon en het eind van de vrolijke flierefluiter

Zaterdag 6 juli 2013

Er is niet meer aan te ontkomen. Binnen afzienbare tijd zullen onze oosterburen, na Thailand, het meest boeddhistische land van onze aardbol zijn. En wat in Duitsland gebeurt, gebeurt ook in Nederland, zij het wat later.

Het is zelfs een hoofdartikel van de onvolprezen, weliswaar zwaar gesubsidieerde nieuwssite van de NOS waard: Boeddha's verdringen de tuinkabouter!

Opdat we maar gewaarschuwd zijn! Lange tijd dachten we ook dat de opmars van de wolf ons land nooit zou bereiken. Fout gedacht. De eerste wolf (wolverin) is reeds, dood, gevonden in het noordoostelijke grensgebied.

Of het een met het ander van doen heeft, is nog niet duidelijk. Voor zover we het na kunnen gaan is het wel een voorteken: de brave kleinburgerlijkheid is aan het verdwijnen en maakt plaats voor de keiharde realiteit. We zijn het leven niet meer veilig en we dienen ons met spoed te beraden op bescherming. Spirituele beveiliging door het plaatsen van een Boeddha of de aanschaf van wapens waarmee we ons fysiek kunnen beschermen. Dat laatste is gelukkig nog vooral aan de overkant van Atlantische Oceaan het geval. Duidelijk is wel: de vriendelijke vissende tuinkabouter met een pijpje in de mond is passe. Het is bidden of vechten. Rustig toekijken en genieten van het leven is niet meer voldoende.

Bidden of vechten, want voor vluchten is het te laat. Waar moet je dan nog heen? De mentaliteit van de tuinkabouter was zo gek nog niet. Beetje vissen, wat rondbanjeren met een plunjezak, af en toe een pijpje roken en van de natuur genieten, ik heb zelfs ooit een tuinkabouter gezien die met een boekje in de hand op een boomstronk zat te lezen. Kom daar bij Boeddha maar eens om! Zwijgend, meestal de ogen halfgesloten, in elk geval in zichzelf gekeerd. Dat wordt dus een deel van de toekomst. Vaarwel flierefluiters, welkom in zichzelf gekeerde wereldburger!

Ik heb geen tuinkabouter. Nooit gehad en nooit gewild. Maar nu ik er zo over nadenk, ga ik er een aanschaffen. Voor op het dakterras. Een heel grote die van veraf te zien is. Een kabouter die levenslust uitstraalt, in de ene hand een enorme pijp, de andere hand zwaaiend omhoog naar het leven. De plunjezak gevuld met een appel en een boek. De tijd van met gesloten ogen stilzitten en zwijgen is voorbij.

En de wolf? Wolven komen en gaan. Maar draai ze geen rad voor de ogen door ze eerst welkom te wensen en ze daarna om te leggen of op te sluiten.

gaan we flierefluiten met een boekje op trektocht?
Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Geef een reactie:

Naam:
Email:
Reactie:
Hoeveel is 5 plus 3?
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2