Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

Veteranendag, een veteraan verliefd, Terug naar Bandung, Indonesie

Donderdag 27 juni 2013

Zaterdag 29 juni is het veteranendag. In Den Haag vindt dan een grote bijeenkomst plaats met een uitgebreid programma.
De ondertitel luidt: Veteranen ingezet in dienst van vrede. Veel vrienden, kennissen en familieleden hebben nauwelijks in de gaten wat de, inmiddels, veteraan heeft meegemaakt. In veel gevallen komt ook de veteraan pas veel later achter het nut en de noodzaak van de missie.

Femmy Fijten heeft het verhaal opgetekend van een oud Indië-veteraan.

Het boek is begin 2013 uitgegeven.

Het verhaal: Een man, een jongeman nog, vertrekt naar Nederlands-Indië om te gaan vechten. Hij is 17, wellicht 18, de oorlog in Nederland is net voorbij, en hij heeft geen idee waar hij terechtkomt. Hij ontwikkelt al snel een haat-liefde verhouding met het land, raakt verzeild in een weggedrukte geschiedenis. Verliefd, verloofd, getrouwd met een Indische dame die de Nederlandse planter, want hij blijft hangen na de oorlog, met argusogen aankijkt als hij op Nederlandse wijze de orde op de plantage probeert te handhaven.

Dit is de setting van Terug naar Bandung. Femmy Fijten, familie van de veteraan, tekent in de roman het verhaal op van de man die na 60 jaar terugkeert naar Indonesië en op zoek gaat naar zijn verleden. Onthullend, romantisch, schokkend en bij vlagen vol humor, beschrijft Fijten het lot van een man die model kan staan voor veel veteranen die vanuit Nederland de vreemde in gestuurd zijn en levenslang een geheim met zich meedragen. Te jong weggestuurd en onbegrepen, zowel in Nederland als in het land waar ze op missie zijn.

Terug naar Bandung is een liefdesverhaal, een geschiedenisroman, een reisgids en een road-story in één. Het heeft haar drie jaar onderzoek gekost. Ellenlange gesprekken met de hoofdpersoon en de naaste familie. Daarnaast heeft Femmy Fijten de reis van de hoofdpersoon dunnetjes overgedaan waardoor de roman overal even authentiek blijft. Via Djakarta (Batavia) en Bandung reist Fijten naar Yogyakarta en ziet de verschrikkingen van de uitbarsting van de Merapi. Ze praat met Indonesiërs en steeds meer krijgt de lezer een beeld van de veteraan die eind jaren veertig, begin jaren vijftig God en Vaderland verdedigde.

Maarten 't Hart las de roman en schreef het voorwoord: "Nooit eerder las ik een boek waarin je zo dicht met je neus op de verschrikkingen van de politionele acties wordt gedrukt. Niettemin ben je, anders dan bij andere boeken over die beschamende periode in onze vaderlandse geschiedenis, niet geneigd af te haken omdat de verschrikkingen je teveel worden. Juist Femmy's ontwapenende argeloosheid zorgt ervoor dat alles in Terug naar Bandung in evenwicht blijft."

Terug naar Bandung is een roman voor kinderen en kleinkinderen van veteranen, voor nazaten van mensen die zowel hun geschiedenis in Indonesië als in Nederland hebben en voor mensen die Indonesië bezoeken en op zoek gaan naar de geschiedenis.

De roman is uitgegeven door Nieuwe Druk en overal leverbaar. In de winkel van Jansen & de Feijter in Velp (bijna tegenover Bronbeek) al op een stapel, maar ook beschikbaar via online uitgeverijen als bol.com.

Terug naar Bandung via Bol.Comzie ook: Nieuwe Druk


Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

De reactiemogelijkheden zijn gesloten.
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Nieuwste recensie op 11 april 2021 geplaatst
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2