Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

Vaderdag, 1984 , Ventoux, boeken en mannenpraat

Zondag 16 juni 2013

Het is mijn eigen schuld. Een kwestie van opvoeding. In jaren van verstandsverbijstering heb ik mijn kinderen duidelijk gemaakt dat zowel moeder- als vaderdag commerciële verzinsels waren: "Daar doen de Dagtaaks niet aan mee!"

Als je maar lang genoeg hetzelfde zegt, dan wordt het waarheid. Indoctrinatie of opvoeding? Nu zit ik met de gebakken peren.

Het belooft een dag te worden van lang wachten. Tot 24.00 vanavond zal ik de dag echter met gepaste trots, en wat weemoed, doorbrengen. Het valt ook niet lekker die dag. Net na alle verjaardagen, net voor de zomervakantie (er dient wat gespaard te worden), en altijd op een zondag. "Ja Pa, het nabieren, duurde wat langer dan verwacht gisteren, we waren wat brak, en dan vergeet je zulke dingen."

Ik zal Facebook in de gaten houden, mijn Whatsapp opnieuw installeren, twitter controleren en zelfs (beetje ouderwets) kijken of er een mailtje binnenkomt. De felicitaties hoeven niet mondeling te gebeuren. Gedachten op afstand zijn voldoende.

Liefde en genegenheid hoeft niet altijd lijfelijk getoond te worden. Zo is dat met mannen. En zo ook met vaders. Ik moet oppassen wat ik zeg en schrijf. Bert Wagendorp zei gisteren in De Volkskrant: "Eigenlijk pleeg ik verraad. Ik klap uit de school van de geheime genootschap der mannenbroeders." Een terechte waarschuwing. Iets verder, en nu citeer ik weer: "Mannen stellen op z'n tijd veel prijs op gelul zonder zonder kop of staart."

In cafe's met veel mannen wordt anders gepraat dan wanneer hun vrouwen aanwezig zijn. En zo is het. Emoties mogen, eerlijkheid mag, als die maar wordt afgewisseld met een goede grap of een gouden belofte voor de toekomst of zelfs het leven. We zullen elkaar daar niet aan houden. De afspraak is al voldoende waard. Als die maar met kracht, verve en voldoende passie is afgesproken! "Proost Joop, want verdomme, je hebt gelijk!.

Voor vandaag stonden er twee boeken op mijn lijstje. De nieuwe Ventoux van Wagendorp, dat schijnt over mannen, fietsen, en het vrolijke leed van de mannengemeenschap te gaan: "Ik was helemaal kapot!" en natuurlijk de herlezing van 1984 van George Orwell. Over indoctrinatie, controle en hoe de Big Brother de gedachten van iedereen vastlegt. Het is inmiddels allemaal oud nieuws maar actueler dan ooit.

Ze hoeven me niet te bellen, langs te komen met de twee boeken, op een afstand weten we het toch: "Ze houden van me." Mannen kunnen gedachten lezen. Ondertussen persen we onze eigen senseo uit de machine en schrijven een stukje, maken een rondje met de motor of pakken de gitaar en zingen ons eigen lied. Die boeken schaffen we zelf wel aan.

Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Reacties:

Heidi schreef op Dinsdag 18 juni:
Misschien is vaderdag oudbollig, maar ik had graag mijn "echte" vader ooit wat gegeven. Op moederdag heb ik altijd gezegd: leuk als je eraan denkt, het hoeft maar een kaartje, een telefoontje of - volgens jou - ook ouderwets - een mailtje te zijn. En dan staan ze voor de deur en het is feest.Met ma valt wel te feesten ...

Dagtaak schreef op Zondag 16 juni:
en....ineens bezoek! Met bier! Zo vader zo zoon, ook namens dochter..dank!

Dagtaak schreef op Zondag 16 juni:
Op "www.facebook.com/tonvaneck"..:) Maar deze reactie is al leuk! En..Nespresso.. ik ga het in de "groep" gooien..

Arline schreef op Zondag 16 juni:
Waar zit de 'vind ik leuk' knop? Fijne vaderdag! Want inderdaad; het maakt niet uit of de kinderen er wel of niet zijn...het is alleen al mooi om vader te mogen zijn! Schenk jezelf een Nespresso apparaat op een dag als vandaag ! Stukken beter.....

Geef een reactie:

Naam:
Email:
Reactie:
Hoeveel is 6 plus 3?
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Nieuwste recensie op 11 april 2021 geplaatst
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2