Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

Taal, Spelling, en de kwaliteit van het onderwijs, Nederlands

Dinsdag 4 juni 2013

Spelfouten tellen bij het examen Nederlands niet mee. Grammaticale fouten ook niet.

 "Als we snappen wat je bedoelt, vinden wij het wel oké."

Zo ongeveer staat het er.

Duizenden scholieren hebben het examen Nederlands afgelegd en op hoop van zegen schrijven ze zich massaal in voor vervolgopleidingen. Mbo, hbo of een universitaire opleiding. De taak voor het vmbo, de havo en het vwo zit erop. "Veel plezier en succes in de echte wereld."

De echte wereld is hard en onthutst. Daar wordt nog wel waarde gehecht aan fatsoenlijke spelling. Maar wat te doen?
Zelf ben ik in de gelukkige omstandigheid regelmatig prachtige epistels van hbo-studenten te mogen lezen. Afhankelijk van de gestelde eisen per vak, mogen er maximaal drie tot vijf spelfouten per pagina worden gemaakt. Dat lijkt veel, maar dat is het niet. Is iets gebeurd of gebeurt? Word of wordt je daar vrolijk van? Blijft er een aantal zitten, of blijven er een aantal zitten? Hoe zat het met "t ex Kofschip" en waarom vindt de spellingscontrole in Word mijn tekst wel goed en zit U te zeuren?

Het is droevig gesteld met de taalvaardigheid. Daar zijn we het wel over eens. Dat we niet in staat zijn daar iets aan te doen, is extra droevig. De hbo-studenten aan wie ik meld dat ze niet zullen slagen voor hun eindexamen als ze hun taalvaardigheid niet op orde brengen, kijken me met grote ogen aan. Soms verschijnen er tranen. Ik huil dan mee.

Ja, ik krijg medelijden en ga mijn boekje soms te buiten. Als docent, ook in mijn geval als freelance docent, heb je je aan je uren en taken te houden. Het aanleren van correcte grammatica en correcte spelling is een taak voor het lager en middelbaar onderwijs en geen klusje om in de tussenuren en in de pauzes te doen.

Je zult toch leraar Nederlands zijn aan een middelbare school, je stinkende best doen om in de zeer korte tijd die je gegeven is de leerlingen het een en ander bij te brengen op het gebied van spelling, en dan lezen dat je bij het nakijken geen aftrek mag geven voor gemaakte spelfouten.
Je zult toch leerling zijn en vier, vijf of zes jaar wegkomen met je epistels vol fouten, en dan op een hogere opleiding te horen krijgen dat je geacht wordt foutloos te kunnen spellen.
Je zult toch docent zijn aan een hogere opleiding en om het kwartier je potlood moeten slijpen om de gemaakte fouten scherp te kunnen markeren.

Je zult toch werkzaam zijn op het Ministerie van Onderwijs en de eisen aan de examens moeten opstellen. Ik zou me de ogen uit de kop schamen.

Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Reacties:

Martijn schreef op Dinsdag 4 juni:
"Ik huil dan mee" - briljant!

Klaas Heemskerk schreef op Dinsdag 4 juni:
Wat Hannes zegt. Op de een of andere manier is hij me altijd voor bij dit soort reacties. Maar ik zou het niet beter kunnen verwoorden.

Dagtaak schreef op Dinsdag 4 juni:
Ik pleit voor "Genotschap". Over een paar jaar zal het een obscuur klein clubje zijn van mensen die het "genot" van de taal samen delen. Of glooit er hoop aan de horizon??

Arend de Zwart schreef op Dinsdag 4 juni:
Waarde Hannes, Je hebt helemaal gelijk, hoewel ik 'genoodschap' zelf nog het meest tenenkrommend vind. Ach, 'hou' is inderdaag geen schrijftaal. Maar je hebt helemaal gelijk. Het is niet zo moeilijk, maar vaak toch iets lastiger dan je denkt...

Hannes Minkema schreef op Dinsdag 4 juni:
Beste Arend, 'genootschap' is met een -t-, niet met een -d-. Bovendien is het 'ik houd' en niet 'ik hou'. Dat schrijf ik niet om akelig te doen, maar om je een indruk te geven van het waarderen van inhoudelijke reacties op spelling. Zo ishet ook bij examens: het is toch wat jammer om een antwoord op de vraag "welk genootschap houdt vast aan de meervoudige opvatting van 'een aantal'?" à la "Het genoodschap Onze Taal houd daar aan vast" helemaal fout te rekenen.

Arend de Zwart schreef op Dinsdag 4 juni:
Een stukje proza naar mijn hart! Overigens is 'een aantal' niet per definitie enkel- of meervoudig; volgens Het genoodschap Onze Taal is dat redelijk facultatief. Persoonlijk hou ik meer van de enkelvoudige persoonsvorm. Maar dat terzijde, ik ben van mening dat de erbarmelijke spelling van jongeren te wijten is aan allerlei nieuwerwetse fantasievakken waardoor basisvakken in het gedrang komen.

Hannes Minkema schreef op Dinsdag 4 juni:
Een heel eenvoudige reden om spelfouten minimaal aan te rekenen in het CE Nederlands, is dat het CE Nederlands maar één deel van de leerstof toetst: de leesvaardigheid. Dus niet de schrijf- of spelvaardigheid. Die worden in het Schoolexamen getoetst. Voor een goede, betrouwbare meting van de *leesvaardigheid* moet je geen andere kwaliteiten mee-meten. Dus geen voorkennis over het onderwerp, geen IQ, geen literaire kwaliteiten in het antwoord, en geen spelfouten. Omdat we ook niet willen dat leerlingen er een zooi van maken t.a.v. spelling en formulering, is er een concessie gedaan: de eerste X spelfouten leiden tot aftrek. Zo stimuleren we leerlingen om toch zo min mogelijk spelfouten te maken, terwijl we notoir beroerde spellers de kans geven een behoorlijk cijfer te halen voor deze *leesvaardigheids*toets. Kortom, als je voorbij de barricade wilt kijken, en niet bang bent voor de nuance, is de huidige praktijk verdedigbaarder dan het eerst toescheen.

De reactiemogelijkheden zijn gesloten.
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Nieuwste recensie op 11 april 2021 geplaatst
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2