Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

nieuws, ouds, postbezorging en de waan van de dag

Vrijdag 21 juni 2013

Wat vandaag nieuws is, is morgen ouds. Nog sterker, het nieuws van gisteren doet bejaard aan. Alles wat met een dag te laat tot ons komt, heeft geen waarde, anders dan een ludieke. Voor kranten een ramp. Die hebben de laatste jaren flink geïnvesteerd in het brengen van achtergronden bij het "nieuws" en trommelen columnisten op, die vaak niet verder komen dan met een kwinkslag kritiek te geven op de "waan van de dag." De krant van gisteren, die vandaag op uw mat belandt, is een column geworden.Nieuws:


Loading...


De deurmat is een vergaarbak voor dingen die passe zijn.

Het heeft onze tweede kamer behaagt om akkoord te gaan met een nog grotere vertraging van de officiële berichtgeving. Vanaf 2014 slaan we de maandagen over: geen postbezorging. Vanaf 2015 zal daar ongetwijfeld de zaterdag bij komen, ook zo'n dure dag. Nog even en we nemen niets meer serieus dat door onze gleuf wordt gestopt. 

Direct naast mijn voordeur is een trap. Met eenentwintig treden. Die heb ik alle voorzien van een sticker. Op de plakplaatjes staat elk een naam van de dag. Elke dag schuif ik een stapeltje post door naar de volgende trede, tot uiteindelijk, na een week of drie, alles keurig boven is beland, waarna het regelrecht de papierbak in kan die op overloop staat.

Heel af en toe kan ik mijn nieuwsgierigheid niet bedwingen en pak ik een enveloppe die me al een week of langer aangekeken heeft. Meestal kom ik dan van de koude kermis thuis. Veel instanties die rekeningen sturen hebben het design van de enveloppe zo aangepast dat het niet meer lijkt op een factuur maar op een blijde boodschap. Soms doe ik er direct iets mee, vaak pas later: als de post zichzelf al niet serieus neemt, waarom zou ik dat dan doen?

Ik ben opgegroeid in een tijd waarin je nog wel eens een liefdesbrief schreef, een dergelijke brief terugkrijgen was andere koek. Je wist, al schrijvende, dat de brief pas vele dagen later in de handen van je aanstaande geliefde zou komen. De gevoelens dienden dan ook goed omschreven te worden, met een langere houdbaarheidsdatum dan de Whats Ap boodschap of het mailtje van vandaag.

Vanaf morgen metsel ik mijn brievenbus dicht. Liefdesbrieven lijken op columns die passe zijn. En rekeningen kan je tegenwoordig op Schiphol betalen. Van de overheid, die nog weleens communiceert via de bus weet ik dat ze haar eigen post toch niet serieus nemen.

Mijn trapje zal schoon zijn. En wat er echt aan nieuws overblijft, lees ik wel op internet.


Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Geef een reactie:

Naam:
Email:
Reactie:
Hoeveel is 5 minus 3?
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Nieuwste recensie op 11 april 2021 geplaatst
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2