Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

Job en Jetteke, het moderne sprookje van de pvda en de ANW

Woensdag 3 april 2013

Job en Jetteke zijn buren. Ze wonen naast elkaar. Job aan de ene kant van de heg. Jetteke aan de andere kant. In de heg zit een gat. Daar kropen ze altijd doorheen. Als ze elkaar willen zien. Job wil dat wel. Theedrinken bij Jetteke. Jetteke wil dat ook wel. Dan praten ze over vroeger. Toen alles nog goed was. En leuk. Want leuk, dat is het niet meer.

Job heeft geen eigen kamer meer. En Jetteke heeft er twee. Dat is niet eerlijk vindt Job. Dat is niet eerlijk vindt Jetteke. De papa van Job moet hard werken. Dat vond Job niet leuk. Daarom vroeg de papa van Job veel centjes. Zodat hij maar even hoefde te werken, om er lang van te kunnen leven. In Haaren.
Jetteke vindt werken gezond voor de mensen. Maar Jetteke is zielig. Haar papa is dood, en mama is nu alleen. Met Jetteke. Daarom heeft ze nu twee kamers. Haar mama krijgt geen centjes meer nu papa dood is. Jetteke huilt vaak. Niet omdat papa dood is. Maar omdat mama steeds thuis is. Om voor Jetteke te zorgen. Jetteke vindt dat mama niet moet zeuren. En ook moet gaan werken.

Jetteke is veranderd sinds ze een nieuw vriendje heeft. Job is ook veranderd. Hij heeft weinig vriendjes meer over. Alleen Jetteke. Het nieuwe vriendje van Jetteke heet Mark. Mark lacht veel. Vooral om zichzelf. Jetteke vindt dat leuk. Dan lacht ze hard mee. Soms pesten ze andere kinderen. Voor de grap. Als de kindjes dat niet leuk vinden dan zeggen ze dat het maar een grapje was. Niet alle kindjes snappen dat.

In de tuin heeft Jetteke een schuurtje gemaakt. Samen met Mark en Fredje stoppen ze daar soms kindjes in. Het liefst heel veel. Dat ze weinig ruimte hebben. Daar vragen ze geld voor. Aan de kindjes zelf. Die moeten dan betalen voor brood. En melk. En soms voor een koekje. "Van eigen deeg," zegt Fredje dan. Jetteke snapt niet wat Fredje bedoelt. maar ze lacht vrolijk mee.

Job kijkt dan toe. Door het gat in de heg. Als Mark en Fredje daar zijn durft Job niet mee te spelen. Hij wacht af. Hij weet dat Jetteke en Mark toch wel ruzie gaan krijgen. Dan is hij weer het enige vriendje van Jetteke. En gaan ze weer samen thee drinken en zandkastelen bouwen. Net zoals vroeger.Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Reacties:

Dagtaak schreef op Woensdag 3 april:
ps: het boek "de passievrucht" is van Karel Glastra van Loon. Zijn weduwe was bij Pauw en Witteman en legde haarfijn de misstanden uit zoals nu in het "Jetteke"-ANW plan staan omschreven.

Dagtaak schreef op Woensdag 3 april:
Dank voor mooie reacties op twitter en facebook. Van erg leuk tot "legt schrijnend bloot waar het mis gaat binnen de PvdA".

De reactiemogelijkheden zijn gesloten.
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Nieuwste recensie op 11 april 2021 geplaatst
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2