Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

Alzheimer, dementie en een deltaplan

Donderdag 4 april 2013

Vandaag werd bekend dat er een Deltaplan Dementie moet komen. Goed nieuws voor Alzheimer Nederland en honderduizenden patiënten. Eerder verscheen er een boekje "Je moet broeder worden" met schetsen over het dagelijks leven in een verpleeghuis.

NBD Biblion over "Je moet broeder worden, schetsen over dementie":

De korte schetsen geven een treffende indruk hoe deze mensen (Dagtaak:dementerenden) op hun manier en vanuit hun beperkingen handelen en communiceren..de schetsen zijn vrij naturel beschreven, niet mooier dan de werkelijkheid is..een sympathiek boekje."Ouder worden we allemaal, gestaag en onvermijdelijk. Elke dag opnieuw. Kwaaltjes krijgen en hulpbehoevend worden hoort daar bij. Soms wordt de hulpbehoevendheid zo groot dat permanente zorg noodzakelijk is. Dagelijks gaan duizenden mensen op pad om te werken in de zorg, onder andere met dementerenden.

In Nederland weten we van ongeveer een kwart miljoen mensen dat ze dement zijn. En dit aantal neemt toe. Een derde woont in een (psychiatrisch) ziekenhuis, verpleeghuis of een andere zorginstelling. Twee derde is afhankelijk van geliefden, buren en bekenden. "Mantelzorg" wordt dit raadselachtig genoemd.

Wat dementie inhoudt kunnen we lezen, leren en bestuderen. Genoeg medische informatie op internet, hand- en leerboeken op opleidingen en brochures geschreven door de zorginstellingen zelf. Medisch verantwoord en in het beste geval tal van nuttige tips over hoe om te gaan met dementie in je omgeving.

Eerder mocht ik het boekje presenteren van een man die een geheel andere invalshoek heeft gekozen. Niks medisch verantwoord, niks wetenschappelijks en vooral niks wat neigt naar theoretiseren. Hij heeft vanaf dag een dat hij werkt met demente ouderen zijn ervaringen opgeschreven. In eerste instantie niet om uit te geven maar om zelf niet 'te vergeten'. Op viltjes, bonnetjes en agendablaadjes. Korte schetsen en anekdotes zijn het geworden. Over verdriet, liefde en pijn. Over eenzaamheid en agressie, over ernstig decorumverlies en de dagelijkse banaliteiten. Over dag- en nachtritme en slaapstoornissen. Maar vooral over hoe een verpleegkundige dagelijks met mensen werkt die hulpbehoevend zijn.

In zo'n 80 schetsen geeft hij een beeld van de dagelijkse, en vaak nachtelijke, praktijk in een verpleeghuis. Zijn hoofdpersonen zijn de bewoners, enige tientallen komen er voorbij.

Als er een centraal thema in het boekje zit is het wel geduld, tijd en aandacht. Hoe lastig dat ook te organiseren valt in de huidige situatie van zowel vergrijzing als bezuinigingen. Je moet er niet aan denken dat de mensen aan wie je de zorg van je geliefden toevertrouwt nauwelijks meer tijd hebben voor het kopje koffie of het kletspraatje op de rand van het bed.

"Je moet broeder worden" heet het boek en het is geschreven door Leo Janssen. Wie hem dat advies heeft gegeven wordt beschreven in een van de eerste anekdotes. En zij had gelijk!


"Je moet broeder worden" is uitgegeven door Nieuwe Druk en vanaf vandaag overal bestelbaar. Meer informatie, klik hier.

Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

De reactiemogelijkheden zijn gesloten.
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Nieuwste recensie op 11 april 2021 geplaatst
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2