Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

Het is gebeurd met Freek de Jonge, zonde

Zondag 24 maart 2013

Freek de Jonge: "Het is gebeurd met de media" (VK, 23 maart)

Freek spreekt. Dat is mooi. Freek de Jonge, ooit wereldberoemd met Neerlands Hoop in Bange Dagen (samen met Bram Vermeulen) doet een boekje open over de media. Vooral de Social Media moet het ontgelden. "Oorverdovend gekakel", "Zonder doel", "Zonder ideologie", "Zonder verlangen naar schoonheid." Ja Freek, misschien wel zonder verlangen naar jou. Iedereen heeft zijn life-cycle en misschien is jouw span of time wel voorbij. Hoe zonde dat ook is.

Freek de Jonge mocht een oratie houden tijdens het Grote Interviewgala in de Stadsschouwburg in Amsterdam. De Volkskrant drukte zijn speech af samen met een foto van de man met hoge broek en afgezakte bretels. Een hoofd erbij met de uitdrukking: "Zie mij hier nu eens staan, uitgekleed en wel."

Freek is passe en hij weet het, hij voelt het, en hij zag het aankomen. Nog steeds is hij boos op de vaderlandse pers die hem onvoldoende steunde na zijn rampzalig optreden bij Pauw en Witteman, nota bene in 2008, waar hij tekeer ging tegen Peter R. de Vries. Freek mist het echte, harde interview, zegt hij. Bibeb (Lampe-Soutberg, Vrij Nederland), Ischa Meijer (Ischa Meijer, Vrij Nederland), Matthijs van Nieuwkerk (Matthijs, DWDD) en Antoinette Scheulderman. Freek denkt en is van mening dat hij er met hen beter af was gekomen: "We spanden immers samen, tegen de rest van de wereld."

Even moet ik denken aan de beroemde speech van Theo Maassen (Veevoeders United: "Beste Henk, we waren toch vrienden...).

Jarenlang was Freek een inspiratiebron, de kritische geest met mooie woorden die lang naklonken. Wat nu naklinkt is de verzuring, en dat is er in de (sociale) media al genoeg. De inhoud van zijn oratie is overigens zeer het lezen waard al heeft het de toon van zijn definitieve afscheid van de media. Zonde.


Binnenkort verschijnt er van hem een nieuwe CD: "Zonde"

Zonde

Achteraf is alles zonde
Zonde dat je het deed
Zonde dat je het liet
Het blijft eeuwig zonde
Of je het doet of niet


(Freek de Jonge)

Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Reacties:

gavi schreef op Zondag 24 maart:
En toch heeft Freek gelijk wat betreft het gekakel en het gebrek aan verlangen naar schoonheid. Als cabaretier is hij klaar en was nooit een favoriet van mij. Maar als mensch met inzicht en tekstschrijver kan hij nog wel even mee, zie vooral ook het gedicht. De huidige generatie 'mediamoddergooiers' met onverdiende beestachtige inkomens mag van mij opkrassen, allemaal oppervlakkige broodschrijvers!

Geef een reactie:

Naam:
Email:
Reactie:
Hoeveel is 6 maal 2?
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Nieuwste recensie op 11 april 2021 geplaatst
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2