Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

Op mijn eigen wijze, My Way in de vertolking van David Bowie en Sid Vicious

Zaterdag 2 februari 2013


Op de sterfdag van Sid Vicious, van The Sex Pistols, onbetwist de mooiste vertolker van "My Way" een artikel overgenomen uit het januari-nummer van A Tempo (schaak-muziekblad)
Sid Vicious leefde van 10 mei 1957 tot 2 februari 1979.


Een grap komt nooit alleen. Dat is jammer. Niets is ernstiger dan een mooie of goede grap die overstemd wordt door een andere. De eerste grap sterft in schoonheid en niemand neemt er verder nog notie van. Er zou een straf op moeten staan: het is diefstal van de eerste lach, het is plagiaat van de humor. Het is als een muzikale cover die het origineel overstemt. Zonder eerbetoon, zonder respect. Het slechtere jatwerk.

Wie kent nog Claude Francois, de man die voor het eerst Comme d’Habitude op de plaat zette? Wie herinnert zich nog de versie van David Bowie, toen nog onbekend, die het lied als Even a Fool Learns To Love ten gehore bracht. Het was respectievelijk 1967 en 1968. Pas toen Frank Sinatra in 1969 met behulp van de immer onvermoeide en altijd fit ogende Paul Anka het nummer coverde, werd het een wereldhit: My Way. Frank liep met de eer weg, overstemde met zijn overschatte Voice de eerdere versies en maakte het nummer platter en vals sentimenteler dan in oorsprong de bedoeling. Hij kreeg de lach, de traan en het applaus die een clown krijgt nadat hij na een prachtige act op zijn billen valt.

Een grap komt nooit alleen. Alle latere versies van My Way borduren voort op Sinatra. Claude en Bowie in stilte achterlatend.
Het navrante is dat het nummer een ultiem eerbetoon is geworden aan het persoonlijke, unieke van een individu. Geen begrafenis of crematie zonder My Way. De grootste cover aller tijden als symbool voor de authenticiteit van de overledene. Als dat geen grap is.

De enige die het snapte was Sid Vicious van The Sex Pistols. In een weergaloze versie neemt hij het nummer op de hak en haalt hard lachend uit naar The Voice. Zijn “regrets I’ve had a few, but then again too few to mention hahahaha” gaat niet meer over Claude, niet over Bowie maar over Frankie goes to Hollywood himself. In plaats van de over-geregisseerde en van alle spontaniteit ontdane Anka/Sinatra versie, doet hij het inderdaad op zijn manier. Punk zoals punk bedoeld was. Een grap maken van kitsch en de commercialisering van de muziek. Terug naar de kern. Even a fool learns to love.

(A Tempo/ Ton van Eck/ Dagtaak)Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Geef een reactie:

Naam:
Email:
Reactie:
Hoeveel is 5 minus 3?
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2