Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

Zo veel Boeken, cijfers en Gabriel Zaid

Dinsdag 15 januari 2013

In de Dagtaak van eergisteren haalde ik een boek aan over lezen en uitgeven in een tijd van overvloed. Het boek, eerder een essay, verscheen in 2006 bij Bert Bakker onder de titel: "Zo veel boeken" en is geschreven door Gabriel Zaid (zie link onder deze column).

Omdat er veel reacties kwamen op deze Dagtaak en met name over de cijfers, ("Een gemiddelde lezer leest zo'n 1000 boeken in heel zijn/haar leven.") hier nog wat getallen die de moeite waard zijn om nader te bekijken. En vanzelfsprekend nader onder de loep te nemen.

In Nederland wordt er ongeveer 600 miljoen euro jaarlijks aan boeken verkocht. E-books, studie- en wetenschappelijke boeken buiten beschouwing gelaten. De gemiddelde prijs van een boek is € 13,00. Even rekenen leidt tot een verkoop van ongeveer 45 miljoen boeken per jaar. Twintig % daarvan is een jeugd- of kinderboek. (Alle cijfers zijn afkomstig van de Koninklijke Vereniging van het Boekenvak, interpretatie van de cijfers van Dagtaak) Als we nog even (niet wetenschappelijk) doorrekenen, dan koopt 1 Nederlander, die kan lezen en geen kinderboek koopt, gemiddeld 1/3 boek per jaar. Er zijn dus drie Nederlanders van boven de 18 nodig om samen tot de aanschaf van 1 boek per jaar te komen.

Nog even doorcijferen. Dat is leuk.

Jaarlijks verschijnen er in Nederland ongeveer 20.000 nieuwe titels, wederom de studie- en wetenschappelijke publicaties daargelaten. Gemiddeld, met alle bestsellers erbij, die het gemiddelde fors omhoog stuwen, kun je stellen dat er per nieuwe titel nauwelijks 2500 exemplaren verkocht worden. Is dat veel? Of juist heel weinig?

Het is afhankelijk van hoe je het bekijkt. Ga je uit van een commerciële berekening en hoop je als schrijver (en als uitgever) nog een redelijk uurloon over te houden, dan is het onzin. Stoppen met schrijven is het advies! Met een provisie van ergens rond de 10% per verkocht exemplaar is de opbrengst per boek gemiddeld net iets boven de 2.000 Euro. Gemiddeld. Nog steeds weten we dat er maar enkele grootverdieners zijn die de krenten uit de pap van de kleintjes halen. Voor de meeste auteurs ligt het uit te keren bedrag vele malen lager.

Gabriel Zaid rekende ons voor dat een gemiddelde lezer nauwelijks meer leest dan 1000 boeken gedurende zijn hele leven. Lees je 1 a 2 boeken per maand en dat gedurende een jaar of 50 dan zit je op dat aantal. Een makkelijk te trekken conclusie is dat de verreweg de meeste boeken niet of nauwelijks gelezen wordt. Dan nogmaals de vraag: is dat erg?

Het belangwekkende aan het betoog van Zaid is dat hij de discussie of het commercieel interessant is om een boek uit te geven nauwelijks relevant vindt. Immers, met de nieuwe technologie is het mogelijk om al quitte te draaien met een paar honderd tot een een paar duizend exemplaren. Het draait om iets anders vindt Zaid: Is een boek in staat om (al is het maar bij een enkele lezer) de conversatie met de auteur gaande te houden, het intellectuele leven van een lezer te veranderen, de grenzen van de literatuur op te zoeken. Als dat het geval is, dan is het boek niet voor niets geschreven.

Dit is misschien een ontluisterende conclusie voor (aankomende) auteurs die hopen een aardige boterham over te houden aan hun publicatie, maar een meer dan troostende boodschap voor hen die waarachtig iets mee te delen hebben.


Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Geef een reactie:

Naam:
Email:
Reactie:
Hoeveel is 6 maal 3?
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2