Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

Wie is schoon? Wie bedriegt wie? Armstrong is onder ons

Zaterdag 19 januari 2013

Van Armstrong weten we het nu.

Maar wie vertrouwde Maradona tijdens zijn hoogtijdagen? Het wonderlijke incasseringsvermogen van Johan Neeskens? De bovenaardse prestaties van A. Kuipers? Bovenmenselijk concentratievermogen van Keulemans? Alcoholcontroles tijdens het darten? Spiekbriefjes van Johan Cruijff? De lach en het koffertje van A. Moszkowicz? Psychedelica bij A. Einstein? Seksopwindende middelen voor S. Freud? Verleiding en bedrog van vrouwen in topfuncties? Verleiding, bedrog en ellebogen van mannen in topfuncties? De maretak van Asterix? Het libido van De Gaulle? De sigaar van Clinton? De adrenalinespuit van Poetin? De wodka van Jeltsin? De tandpasta van Van de Hoogeband? De billen van Oprah?

Alle mensen zijn gelijk. Maar sommigen zijn meer gelijk dan anderen. George Orwell bedacht het al in zijn fameuze "Animal Farm". Want dat zijn we op deze aardkloot. Een grote Dierenfabriek waarin we maakbaar zijn. De groten doen het. De kleinen willen het. En de middelmatigen klagen erover. En, allen hebben ze gelijk.

We hebben helden nodig. We weten wat er voor nodig is de held te zijn. Het kan deugen of niet, maar meestal niet. En als de held door de mand valt zijn we er als de kippen bij om de held nog verder door de biezen van de mand heen te trekken. Miljoenen dragen zijn bandje. Miljoenen keken naar de vormen van Oprah en werden daardoor afgeleid van waar het werkelijk om ging. Niet kwaad worden: ook U zag het en keek! Oprah keek streng doch mild. "De waarheid zal overwinnen," en ging over tot de orde van de dag.

We hebben een held, een narcist gekielhaald. Iemand die de boel bedrogen heeft op dezelfde wijze als tientallen andere grotere en kleinere helden de boel belazerd hebben. Halleluja.

Maradona speelde een spelletje. Neeskens was gewoon goed. Keulemans was van nature rustig, Kuipers moest het hebben van zijn passie, de darters dronken al in de wieg, Cruijff kan lezen noch schrijven, Moszkowicz liegt nooit, Einstein was van nature gek, Freud heeft nooit bestaan, Asterix is een verzinsel, De Gaulle is ook dood, Clinton rookt niet, Poetin jaagt alleen dromen na en Jeltsin...ach Jeltsin.
Over Van de Hoogeband en Oprah geen kwaad woord!

En de mannen en de vrouwen in de topfuncties dan?

Tja, daar heb ik op dit moment geen antwoord op. Het kan haast niet anders dat ze dat op zuivere wijze, op basis van hun kennis en kunde, zonder gebruik te maken van trucs en falsificaties bereikt hebben. Sommige mensen zijn nu eenmaal meer gelijk dan anderen.
Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Reacties:

Dagtaak schreef op Zaterdag 19 januari:
Mooie reactie op Facebook:" Ook Gij, Brutus. Om over Judas nog maar te zwijgen."

Geef een reactie:

Naam:
Email:
Reactie:
Hoeveel is 6 plus 3?
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2