Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

Rouwclown en de bezuinigingen 2013, zingevingshumor?

Woensdag 2 januari 2013

Ik had het gemist, niet goed opgelet. In 2012 is er een nieuw fenomeen opgestaan dat mij ontgaan was: de Rouwclown.

Het kan niet anders of het gaat booming worden in 2013: De Rouwclown gaat al uw ellende verlichten. Nu nog vooral tijdens een uitvaart of begrafenis. Maar de kansen voor de Rouwclown liggen voor het oprapen.

Vanaf vandaag gaan de gevolgen van de roekeloze bezuinigingsdrift van het kabinet Rutte, Verhagen, Wilders hun tol eisen. Samsom heeft het niet tegengehouden, dus het gaat door: de eerste theaters, waaronder niet de minste, zijn de boel aan het inpakken. In de Volkskrant een foto en een artikel over het beroemde theater De Engelenbak dat de deuren heeft moeten sluiten. In plaats van een nieuwjaarsreceptie zal daar volgende week de Rouwclown langskomen en een lange neus gaan trekken.

Veel ouders hebben gedurende de feestdagen de knoop doorgehakt. Minder gaan werken omdat de kinderopvang niet meer te betalen is. In een lange stoet zullen ze onder begeleiding van de Rouwclown een laatste groet gaan brengen aan Okidoko, De Tuimelaar, het Konijntje of een andere opvang met een liefdevolle naam.

Oma zal haar rollator zelf moeten gaan bekostigen. Als zoon- of dochterlief het geld niet heeft of het verdomt, zal ook oma weer ouderwets met een stok door de straten strompelen. Voor haar de Rouwclown die haar tas draagt en de omstanders middels "zingevingshumor" met de neus op de feiten zal drukken.

Dan maar thuis een boekje gaan lezen, denkt oma, even naar bieb. Mis! Zonder rollator kom je niet ver, en de oldtimer van opa is onbetaalbaar geworden. De bibliotheek, vandaag nog gevestigd in of dichtbij het verpleeghuis heeft inmiddels ook de deuren moeten sluiten. Nederland Leest, pochte de bibliotheken nog. Maar niet meer via de bieb. De rouwclown zal eens per week tussen de lege planken zijn zwarte neus duwen.

Huizenbezitters, 50 plussers, zzp-ers, zorgbehoevenden, gepensioneerden, werkende ouders met kinderen, boekenleners, theaterbezoekers, kunstliefhebbers, starters, rokers, alcoholisten en psychiatrisch patiënten: allen zullen nieuwe hulp behoeven. De rouwclown helpt niet, maar verlicht wel. En lange neuzen trekken is altijd goed.

Het was me ontgaan in 2012. Maar in 2013 zal het straatbeeld drastisch veranderen. De rouwclowns gaan aan hun opmars beginnen. Zingevingshumor: we zijn er klaar voor.
 

Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Geef een reactie:

Naam:
Email:
Reactie:
Hoeveel is 6 plus 3?
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Nieuwste recensie op 11 april 2021 geplaatst
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2