Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

Griep, spierpijn en een vriend die anoniem wil blijven

Donderdag 17 januari 2013

Hij komt lopend. Zijn gangen zijn niet na trekken. Als hij op bezoek komt neemt hij een omweg, een ov-chipkaart heeft hij niet. Ik lieg: soms koopt hij een anonieme chipkaart. Zonder naamsvermelding. Deze kaarten zijn wat duurder. Ze kosten € 7,50 welke hij in contanten afrekent. Met gepaste munt, de euro's zorgvuldig uit verschillende bronnen verzameld. Tegen de buschauffeur is hij vriendelijk. Hij knikt en glimlacht. Geen woord brengt hij echter uit. Taal noch teken zullen zijn afkomst verraden.

Hij is echter niet wereldvreemd. Hij onderhoudt contacten, neemt zelfs deel aan diverse fora op het internet. Wel met inlog via steeds wisselende mailadressen. Boodschappen doet hij zonder bonuskaart en zijn telefoon reist vaak zonder hem om compleet ergens anders in te checken dan waar hij is. In diverse clubs is hij Koning zonder er ooit geweest te zijn.

Vandaag ging de bel. Ik lag op bed. Overdag. Door een ziekte met griepachtige verschijnselen geveld. De hele dag probeerde ik al te slapen. Dat valt niet mee als je vergeet of te gammel bent om de telefoon uit te zetten of de slaapkamerdeur op slot te doen. Ik kreeg drie keer telefoon net toen ik was ingedommeld, twee keer een smsje dat me wekte en twee maal een zoon op de kamer die kwam informeren of ik lekker sliep. Mijn vrouw bracht soep terwijl ik koffie wilde. Uit armoede heb ik de televisie aangezet om in slaap te dommelen met op de achtergrond het Tweede Kamer kanaal waar een debat over thuiszorg gaande was. Niets slaapt lekkerder dan Talking Heads.

Toen de bel ging was ik het zat. Met het laatste beetje kracht dat ik nog had gooide ik het slaapkamerraam open, stak mijn verwilderde haarbos naar buiten en riep: "Aan de deur wordt niets gekocht en we kopen ook niets van collectanten." Niet aardig gezegd. Het was gelukkig door mijn schorre stem slecht verstaanbaar.

"Sssttt! Ik ben het," siste hij. "Officieel ben ik nu ingelogd op het Centraal Station, maar wilde weten hoe het met je was." "Ik sliep," bromde ik terug. "Dat is goed als je ziek bent, doe 'ns open, dan kom ik je beterschap wensen."

Het is fijn als mensen om je geven. Een dagje uitzieken doet wonderen.


Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Geef een reactie:

Naam:
Email:
Reactie:
Hoeveel is 5 minus 1?
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2