Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

Ernst Jansen Steur? Nooit van gehoord. Jouw brein is van mijn.

Zaterdag 5 januari 2013

Ik ben ontslagen. Dat is waar. Door mijn toedoen heeft een vrouw zelfmoord gepleegd. Dat is niet fraai. Ik wist het. Mijn diagnose was fout, de vrouw had geen Alzheimer. Maar ik was depressief, het ging niet goed met me. Ik dacht er goed aan te doen om een conclusie te trekken. Iedereen wil toch duidelijkheid? Zo sta ik in het leven: beter iets zeggen dan erkennen dat je het niet weet.

Het uitvoeren van operaties is mijn lust en mijn leven. Ik ben er goed in, al zeg ik het zelf. Niets is zo fascinerend als de hersenpan van een mens. Je wilt niet weten wat daar in omgaat. Ja, enkele operaties die ik uitgevoerd heb, zijn wellicht niet nodig geweest. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Een schrijver schrijft, een boer boert, een timmerman timmert en een neuro liegt en opereert. Sorry, dit is een operatiekamergrapje. Ik hoop dat u mij dit niet kwalijk neemt.

In Nederland mag ik niet meer werken. Dat accepteer ik. Al ben ik het daar niet mee eens. Ik ben een goede arts die er wel eens naast heeft gezeten. Ook ben ik slim omgegaan met gelden voor wetenschappelijk onderzoek, wat voor het grijpen ligt moet je niet laten liggen. En, waar hebben we het nu over. Ik weet het niet meer precies, maar meer dan een paar duizend euro zal het niet geweest zijn. Mijn geheugen laat me wel eens vaker in de steek. Daar slik ik ook medicijnen voor. Laatst was ik nog mijn receptenboekje kwijt. Collega's zat die stapels hebben liggen, mag ik die dan niet lenen?

In een ver verleden heb ik voor eigen onderzoek eens de hersenen van een patiënt weggehaald, tegen de nadrukkelijke wens van de nabestaanden. De betweters! Ik heb alles netjes dichtgemaakt. Geen wondje meer te zien. Dood is dood. Waar zeuren ze over!

Ik ben overigens al 10 jaar weg uit Nederland. Kikkerlandje. Gelukkig spreek ik mijn talen. Vooral in Twente, waar ik werkzaam was, is het Duits na het Twents zo ongeveer de tweede taal. De overstap naar de oosterburen was een sprongetje over wat nauwelijks een grens genoemd kan worden.

Of ik Ernst Jansen Steur heet? Nooit van gehoord!
naschrift (zaterdagmiddag): inmiddels is Ernst Jansen Steur ontslagen door het ziekenhuis Heilbronn 15 uur na het verschijnen van deze column. Enig verband lijkt niet aannemelijk.  Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Reacties:

Martijn schreef op Zaterdag 5 januari:
Goed!

Geef een reactie:

Naam:
Email:
Reactie:
Hoeveel is 5 plus 2?
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Nieuwste recensie op 11 april 2021 geplaatst
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2