Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

Camus, de Vreemdeling, de Pest en de Barmhartigheid, IM

Vrijdag 4 januari 2013

Met een beetje fantasie zou hij dit jaar 100 geworden zijn. Ware het niet dat Albert Camus stierf op een leeftijd waar wij tegenwoordig van oudere jongeren zouden spreken. Albert Camus stierf 4 januari 1960 op 46 jarige leeftijd. Een oude man? Te lang geleden? Nooit van gehoord?

1960 is lang geleden en iemand die toen schreef moet wel hopeloos ouderwets zijn. En dan nog Frans ook. Moeilijker kan bijna niet. Toch zou Albert Camus moeiteloos mee kunnen met deze tijd. Zijn thema's raken de actualiteit wellicht meer dan hoe ze toen de actualiteit raakten.

Hij was filosoof, schrijver, absurdist, kent het vreemdelingenvraagstuk (als half Fransman, half Spanjaard opgegroeid in Algerije), dacht na over zingeving en was vooral een man die zich breed inzette voor de mensenrechten. Van hem is het motto dat ik vaak te pas te onpas gebruik:

"Men moet zijn principes bewaren voor de schaarse momenten in het leven waarin het op principes aankomt; meestal is een beetje barmhartigheid al voldoende."

Hard oordelen liet hij aan anderen over. Voor hem gold de menselijkheid en de menselijke drijfveren. (Her)Lees De Vreemdeling, De Pest, of De Val en merk op dat de mens zelden uit vrije wil, maar eerder uit wanhoop of door loop der gebeurtenissen tot misdaden komt. Hij was een fanatiek tegenstander van de doodstraf en zette zich lang in voor de VN organisatie UNESCO voor de rechten van de mens, tot de VN het fascistisch regime van de Spaanse generaal Franco erkende. Toen hield hij het voor gezien.


Camus overleed na een auto-ongeluk met zijn Franse uitgever Gallimard aan het stuur. Sterven in het harnas!

Camus droeg de overtuiging uit dat het leven zinloos was. Volgens hem waren er drie opties: Of zelf een eind maken aan het leven, een kunstmatige betekenis aan het leven geven door het aanhangen van een religie, of, en hij zag het meest in deze derde optie: erkennen dat het leven zinloos is en desondanks doorgaan. Degenen die daar in slagen zijn volgens hem absurde helden. Camus was het waard om zelf een absurde held te worden. Als het leven zinloos is en je draagt er desondanks bij om met je boeken en verhalen in elk geval zinvolle uren aan de lezers te schenken, dan mag je wat mij betreft het eeuwige leven krijgen.

Hij ligt begraven in een Frans stadje in de Vaucluse. Sarkozy heeft zich er hard voor gemaakt om hem bij te laten zetten in het Pantheon in Parijs, waar de grote namen uit de Franse geschiedenis liggen. Tot nu toe hebben zijn nabestaanden daar nog geen toestemming voor gegeven.Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Reacties:

Alberdine schreef op Vrijdag 4 januari:
Mooiste boek : La peste

Geef een reactie:

Naam:
Email:
Reactie:
Hoeveel is 7 maal 2?
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Nieuwste recensie op 11 april 2021 geplaatst
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2