Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

Boekenweek 2013: Gouden Tijden Zwarte Bladzijden

Zondag 27 januari 2013

Een Hollandser thema had de CPNB niet kunnen kiezen voor de Boekenweek: "Gouden Tijden, Zwarte Bladzijden."

Weinig landen die na een roemrucht verleden de vaderlandse auteurs uitnodigen om de keerzijde van de glorie te beschrijven. Het mooie is, dat er voor welk wat wils is. Van prachtige ego-documenten tot de nationale geschiedenis, van Rabobank tot de Blanco Tour Club, van Steur tot Heilbronn, van VOC tot Indonesië, van Cruijff tot EK2012, van Kerk tot biechtstoel en van Balkenende tot Wilders.

Lichte thema's en zware thema's. Trots en zelfspot. Verraad en onthullingen, maar vooral de overmoed. De gedachte dat "wij" met alles weg kunnen komen. Dat gouden tijden vanzelf gaan zonder diepe sporen te trekken. Dat winst gepaard gaat met verlies. De een zijn brood is de ander zijn dood.

Het belooft een mooie feestelijke week te worden.

Het geschenk, want wie koopt er nu een boek zonder er een gratis boek bij te krijgen, wordt dit jaar geschreven door Kees van Kooten. Hij had kunnen volstaan met een e-book met slechts een filmpje: Wo ist der Bahnhof? Do ist der Bahnhof? Soms moet je op je hoogtepunt stoppen. Zelden is er op de Nederlandse beeldbuis een filmpje vertoond dat zo duidelijk maakt hoe wij met onze eigen zwarte bladzijden omgaan. Als het er op aan komt dan heeft iedereen in het verzet gezeten, als het er op aan komt dan wijst de vinger altijd de andere kant op of (in sommige gevallen) naar een collectief verleden. "De anderen deden het ook", "Het was de tijdsgeest", "Hoe kon ik achterblijven". Gaat het om heldendaden, zoals Kees die duizenden zielen redde door de Duitsers dapper de verkeerde kant op te sturen, dan zijn we er als de kippen bij om de wijsvinger wel, met een verontschuldigend lachje, naar onszelf te wijzen.

Gouden Tijden, Zwarte bladzijden wordt de week van de hoogmoed en de val. Van de naïeve dader tot de zelfbewuste held. Van onderzoek op onderzoek als we de schuldvraag willen vermijden.

Het duurt nog even. We hebben nog anderhalve maand om ons te verheugen en eventueel zelf een bekentenis te schrijven. De prijsvragen rond het thema stapelen zich op.

Ondertussen brokkelt ons sociaal stelsel af doordat grootverdieners uit het verleden de rekening bij de lezers leggen, ondertussen zijn beloften uit het verleden over pensioenen, zorg en psychische hulp niet veel meer waard. Ondertussen wordt de kunstsector langzaamaan de nek omgedraaid. Ondertussen heeft een Greenpeace activist de stropdas om zijn eigen hals strakker aangetrokken.

Gouden Tijden, Zwarte Bladzijden. Ik maak alvast een plankje vrij in de boekenkast.
 
Liefdesdrama over een veteraan tijdens de politionele acties


Politieke thriller over populisme en zwarte tijden in de recente politiek
Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Geef een reactie:

Naam:
Email:
Reactie:
Hoeveel is 4 plus 3?
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2