Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

2013 Jaar van het voorlezen: De Voorlezer

Dinsdag 1 januari 2013

Voorlezen doe je minimaal met zijn tweeën. De een leest, de ander luistert. Het liefst liggend met de ogen dicht. Tenzij het een plaatjesboek is, dan op de bank met een arm over de schouder van de luisteraar. Dat kijkt lekkerder mee.

Ik hou niet van plaatjesboeken, als kind al niet. Ik maak liever zelf een voorstelling van de personages. Wat mij betreft hoeft de voorlezer ook geen rare stemmen op te zetten en al helemaal niet te wisselen van toonhoogte als een andere romanfiguur aan het woord is. De klanken verzin ik er zelf bij. Achtergrondgeluiden ook. De perfecte voorlezer cijfert zichzelf weg en geeft alle ruimte aan de toehoorder om er zelf iets van te maken. Voorlezen doe je met zijn tweeën. Samen dezelfde tekst, ieder met zijn eigen beeld.

Het ultieme boek om voor te lezen, is De Voorlezer van Bernhard Schlink. Elk woord over het boek verraadt een deel van de plot. Over De Voorlezer moet je zwijgen tegen mensen die van plan zijn het te gaan lezen. Zelf heb ik het al minstens drie maal voorgelezen en even zo vaak cadeau gedaan.

Ik maak liever zelf een voorstelling van de personages. Ook de klanken in het boek maak ik er het liefst zelf bij. Lang heb ik geaarzeld om naar de film te gaan, gebaseerd op het boek, The Reader (2008- alweer). Verfilmingen van boeken zijn ernstig. Serieuze pogingen van de schrijver om een beeld van de werkelijkheid te schetsen waar de lezer zelf mee aan de slag moet, worden om zeep geholpen. Een roman verwordt tot plaatjesboek. Met alle scepsis en gezonde tegenzin heb ik de film gezien en ervan genoten. In niets leken de personages op hoe ik het mezelf had voorgesteld, in niets was het huis en de badkuip hetzelfde. In niets leek de tram op de tram zoals ik die in mijn hoofd had. Maar de sfeer in de film was wel degelijk de sfeer zoals ik het altijd al voorgelezen zou willen hebben. En voorlas.

Lees in 2013 De Voorlezer voor. En ga daarna pas na de film. Eerst de fantasie dan de harde werkelijkheid. Eerst de dromen, dan het zoete bedrog. Eerst zelf denken en daarna pas bedacht worden. Eerst zelf creëren en dan pas gecreëerd worden. Als je het zelf niet doet, doet een ander het voor je.


Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Geef een reactie:

Naam:
Email:
Reactie:
Hoeveel is 7 minus 3?
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Nieuwste recensie op 11 april 2021 geplaatst
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2