Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org
Overzicht week 47: 18 november tot 25 november 2012

Matthijs van Nieuwkerk draaft door: 24 maal 7 De TV-wereld draait inderdaad door.

Zaterdag 24 november 2012

Het dagelijks nieuws volgen: Matthijs van Nieuwkerk;
Op de hoogte blijven van de nieuwste culinaire tips: Matthijs van Nieuwkerk;
De ideale covers nog eens beluisteren: Matthijs van Nieuwkerk;
Quizje spelen aan de hand van de Top 2000: Matthijs van Nieuwkerk.

Matthijs van Nieuwkerk, de naam u vast bekend, is hard op weg zowel Mies Bouwman, Willem Duys, Theo Stokkink en Wina Born tegelijkertijd te worden. Heeft u nog vragen over het wielrennen, ook dan kunt u bij Matthijs terecht.

Zappen heeft geen zin meer, bij uitzending gemist kom je pas op pagina 12 een andere naam tegen, Matthijs rules de Wereld die doordraait. De liefhebber van vers gehakte kikkers, gestroopte houts...Dichter, reiziger, Goetheaan, Boudewijn Buch

Donderdag 22 november 2012

Op 23 november 2002, 10 jaar geleden, overleed Boudewijn Buch. Dichter, romancier, reiziger, maar vooral Goetheaan en verzamelaar: dodo's op sterk water, postzegels uit Atlantis, karkassen van Mesopotaanse vlinders, bibliofiele uitgaven van de laatste der Mohikanen en vooral Goethe, niets was Büch te gek.

Büch hield van de wereld, en als de wereld Büch beter had gekend dan had de wereld ook van Büch gehouden. In Vrij Nederland, een weekblad dat ooit de ondertitel wilde hebben "als wij er niet over geschreven hebben, is het niet gebeurd," of "wil je weten wat er gebeurd is, dan lees je Vrij Nederland," werd Boudewijn Büch een manisch-depressieve fa...Kolonisten van Hebron, IDFA, tegen de achtergrond van Gaza

Dinsdag 20 november 2012

Een klein, joods, jongetje gooit een steen tegen de muur van een woning waar Palestijnen wonen. Als de steen terugketst, pakt hij het weer op en gooit opnieuw. De straat is verlaten. Om de tijd te doden gooit hij stenen. Zoals een jongetje elders in de wereld een bal tegen een muur trapt. Achteloos, bijna verveeld, tot hij naar binnen wordt geroepen om te eten. Hij wordt gadegeslagen door een soldaat op een toren. Die houdt een oogje in het zeil.

Een scene uit de documentaire "Kolonisten van Hebron" gemaakt door Esther Herzog en te zien op de IDFA, het Internationale Documentaire Festival Amsterdam. De documentaire werd gisteren vertoond bij Tegenlicht op de VPR...Wilfried Bony, geniet ervan nu het nog kan

Maandag 19 november 2012

Tom Egbers zei het luid en duidelijk: Wilfried Bony, geniet ervan nu het nog kan!
Zo af en toe worden de Nederlandse voetbalvelden opgesierd door spelers waarbij je op de klompen al aanvoelt dat die niet lang meer te houden zijn. Voetbal is geld en prestige en wil je later als je groot bent echt wat voorgesteld hebben in deze sport dan kun je maar beter op tijd naar Italië, Spanje, Engeland of Duitsland vertrekken.

Vitesse, een voetbalclub uit Arnhem, heeft nu zo'n speler rondlopen. Hij heet Bony, noemt zich liever Wilfried, is geboren in Ivoorkust, speelde eerder in Europa bij Sparta Praag en zal naar alle waarschijnlijkheid nog een wedstrijdje of vi...Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Nieuwste recensie op 11 april 2021 geplaatst
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2