Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org
Overzicht week 35: 26 augustus tot 2 september 2012

Verkiezingen 2012 Het kootje komt van Links, Herman Geertsen

Zondag 2 september 2012

Het kootje komt van links , Herman Geertsen              
een politiek-realistische roman over genoegdoening

column in de Volkskrant over "kootje" link
-vrij naar het persbericht-

De verkiezingen van 12 september hebben tot nu toe nog weinig literaire productie opgeleverd. Uitzondering is de politieke...Laura, Jan Smit, en Samsom versus Wilders en de opkomst bij het pijltjesgooien

Vrijdag 31 augustus 2012

Een schot in de roos? Laura en Diederik

Als het aan Knevel en Van den Brink had gelegen had het nog spectaculairder gemogen. Geen debat, maar een variant op het WK Darts -voor niet kenners: pijltjesgooien op een duidelijk afgebakend doel. Wie het beste mikt op het hoofd van de tegenstander wordt de winnaar.

De sfeer was er in elk geval naar. Wie net als ik met de ogen dicht het debat heeft gevolgd waande zich af en toe in een volle kroeg waar je door het geroezemoes en het door elkaar heen praten geen woord meer verstond van de conversatie, maar het gekakel gaf aan dat de kroegtijgers zich flink amuseerden.

Bij een beetje Dart-toernooi ...Onhandige politici deel 1: Van der Staaij

Woensdag 29 augustus 2012

Het wil er bij mij niet in dat Van der Staaij verkrachting bagatelliseert. Als er al mensen zijn die dat doen, dan zeker niet de man bij wie elke seksuele drift al in een lang verleden schijnt te zijn verdwenen. Maar wat uit die man zich onhandig, en wat is hij star als hij zovele escapes krijgt aangereikt om zijn uitspraak recht te zetten.

"Het is een feit dat na verkrachting de kans op zwangerschap heel klein is."

Zo ongeveer liet hij ons dat weten. Feiten, kansberekening, logica: de man schijnt overal verstand van te hebben. De campagne van de SGP is in volle gang. Speerpunt: abortus. Op basis van procentuele cijfers en een uitgedokterde kansberekening komt hij tot de conclusie dat "verkrachting" er niet toe doet als argum...Het Debat, Communicatie, Samenwerking en de onderstroom

Maandag 27 augustus 2012

Gisteravond heb ik met andere ogen gekeken naar het RTL-debat dan anders. De reden daarvoor is dat ik vandaag met een verse groep studenten aan de slag mag om een en ander uit te leggen over communicatie, samenwerking en andere vaardigheden die ze later in de praktijk handig zouden kunnen gebruiken.

Ik heb me voorbereid over de inns en outs over zender en ontvanger, over de effectiviteit van de boodschap en vooral over de ruis daartussen. Ik had me verdiept in hoe je rekening moet houden met gevoelens, emoties, vooroordelen en verschillen in achtergrond tussen de brenger van de boodschap en de geadresseerde.

Ondertussen mijn hoofd gebroken over teamrollen en hoe je haantjes onderscheidt van volgers, hoe je specialisten nodig ...Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Nieuwste recensie op 11 april 2021 geplaatst
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2