Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org
Overzicht week 27: 1 juli tot 8 juli 2012

1974, 8 juli , Duitsland, Nederland , Joegoslavie en de Pot

Zondag 8 juli 2012

Er zijn van die data die niet meer uit het geheugen zijn te wissen. Een daarvan is de WK-finale uit 1974. Voetbal, daar hebben we het over. Het kon niet mis. In de kantine van de camping in Joegoslavie was een TV. Geen groot scherm, maar groot genoeg om de campinggasten, helft Duits, iets minder dan de helft Nederlands en de rest van onbestemde afkomst, voldoende blik op de verrichtingen te geven.

Wij waren daar met een bevriend echtpaar. Ook twee kinderen en een hond. Wij dus ook. Mijn vriendje en ik, Frenk heette hij, en waarschijnlijk nu n...Verkiezingen 2012 : De leuzen op een rijtje, eerst reces

Zaterdag 7 juli 2012

Het is reces. Verbeet liet met een diepe zucht de hamer vallen. "En nu snel naar huis, voorlopig wil ik jullie niet meer zien!"
Honderdvijftig Kamerleden dropen af. Wat een jaar!

"Opladen" is nu het motto. Opladen voor weer een prachtig jaar waarin het maar de vraag is in welke samenstelling er geregeerd gaat worden. Met leuzen gewapend gaan de volksvertegenwoordigers ieder hun weegs. Sommigen kunnen nauwelijks wachten tot september, de meesten moeten er niet aan denken wederom het volk met schaamte op de kaken te moeten vertegenwoordigen. "Moet het echt?" "Ja, het moet echt. Doorbijten! En zorg dat je de leus uit je hoofd kent, en haal ze n...Heremijntijd! Gerrit Komrij overleden (1944-2012)

Vrijdag 6 juli 2012

Gerrit Komrij overleden. De tweet komt als eerste bericht binnen op deze vrijdag. Snoeihard. Ik hoor zijn stem die niet meer zal klinken. Komrij is naast woord ook stem. Over de oorzaak van zijn dood is op dit moment van schrijven nog niets bekend. Dat komt later deze dag.

Heremijntijd, een bundel met vooral literaire kritieken maar dan op Komrij's wijze was mijn eerste kennismaking met hem in boekvorm. Snoeihard. En komisch. Met tranen over de wangen van het lachen heb ik het gelezen. Het heeft mijn manier van lezen bepaald. En mij definitief liefhebber van het werk van Komrij gemaakt.

Komrij heeft hele Nederlandse volksstammen kennis laten...Fleur Agema: Gevangenen in de kou , Kortenoeven en Hernandez over de PVV

Donderdag 5 juli 2012

Na de tranen komt de opluchting. Heerlijk! Even helemaal uit de kast. Eerst Nieuwspoort, dan langs de nieuwszenders, het NRC en de Volkskrant. Kortenoeven en Hernandez zijn nog lang niet klaar met de media. Na een flinke periode afgesneden te zijn van de vrijheid van meningsuiting, ruiken ze hun kans. Openheid van zaken, daar gaat het nu om!

Schielijk zaten ze op het achterste bankje terwijl hun voormalige voorman de pers te woord stond. Als duveltjes uit een doosje namen ze illegaal bezit van het podium van Nieuwspoort toen hun broodheer met ferme passen de zaal verliet.

"Huilie-huilie," moet Geert gedacht hebben toen hij van een afsta...Higgs, Mulisch en God : de ontdekking van de hemel

Woensdag 4 juli 2012

In december 2011 werd het al aangekondigd: de zomer van 2012 zou heet worden als het bestaan van het Higgs-deeltje bewezen zou worden. Vandaag is het zover. Komen we een stap dichterbij de Ontdekking van de Hemel, weten we morgen meer over God? En gaan de resultaten van het onderzoek vandaag ook echt onthuld worden?

Dagtaak doet het zelden of nooit, maar vandaag een herhaling van de column van 14 december 2011.

Higgs God en de ontdekking van de hemel in 2011

De speurtocht naar de verklaring van alles nadert een nieuw hoogtepunt: het Higgsdeeltje. Als ik God was zou ik 'm knijpen. ...Retro, Jim Morrison en de Tour op weg naar Pere-Lachaise in Parijs

Dinsdag 3 juli 2012

Op weg naar Parijs. De Tour de France rijdt vandaag de eerste volle etappe op Frans grondgebied, doel: Parijs, Pere-Lachaise, het graf van Jim Morrison. "Riders on the storm, there is a killer on the road."

Jim Morrison stierf zoals het hoorde. Op 27-jarige leeftijd. Vandaag 41 jaar geleden, 3 juli 1971. Hij is lid van de club van 27 waartoe ook onder andere Brian Jones, Janis Joplin, Jimmy Hendrix en Kurt Cobain behoorden en waarbij zich recentelijk Amy Winehouse heeft gevoegd.

Allen Riders on the Storm.

Het kan niet anders of de tourdirectie, verantwoordelijk voor het parcours, wist dit en heeft er rekening mee gehouden. Eenmaal ...Dementie , Alzheimer, Vergeten en Schrijven:

Maandag 2 juli 2012

NBD Biblion over "Je moet broeder worden, schetsen over dementie":

De korte schetsen geven een treffende indruk hoe deze mensen (Dagtaak:dementerenden) op hun manier en vanuit hun beperkingen handelen en communiceren..de schetsen zijn vrij naturel beschreven, niet mooier dan de werkelijkheid is..een sympathiek boekje."Ouder worden we allemaal, gestaag en onvermijdelijk. Elke dag opnieuw. Kwaaltjes krijgen en hulpbehoevend worden hoort daar bij. Soms wordt de hulpbehoevendheid zo groot dat permanente zorg noodzakelijk is. Dagelijks gaan duizenden mensen op pad om te werken in de zorg, onder andere met dementere...Andre Kuipers bijpraten in een half uur: sport, politiek, cultuur en het fatsoen

Zondag 1 juli 2012

"En, nog iets interessants gebeurd in de tussentijd?" Andre Kuipers is benieuwd, wil graag bijgepraat worden. "Ach, z'n gangetje, je kent het wel: de wereld draait door," proberen we nog, om de hete brei heen draaiend. Het welhaast eeuwig vriendelijke gezicht verandert van vorm. Naast twee grote fronsen boven z'n wenkbrauwen trekt ook zijn mond scheef. "Dat van de wereld weet ik als geen ander," zegt hij. "Maar de politiek, de sport, de kunsten, de zorg en het fatsoen op aarde, is daar niks over te zeggen? Hou me niet voor de gek, ik heb alles gezien vanaf boven, maar de waan van de dag is me ontgaan, en dat is nu net waar de sjeu zit."

Ruim ee...Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Nieuwste recensie op 11 april 2021 geplaatst
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2