Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org
Overzicht week 12: 18 maart tot 25 maart 2012

Bill Gates wil de gids van Geert Wilders zijn in Afrika : Ontwikkelingshulp

Zaterdag 24 maart 2012

De op een na rijkste man van de wereld, wil de op een na meest invloedrijke man van Nederland meenemen naar Afrika. Bill Gates meets Geert Wilders. Onderwerp: het belang van ontwikkelingssamenwerking en de voorbeeldfunctie van Nederland.

Bill Gates is schatrijk geworden met het handhaven en uitbreiden van monopolieposities. Maar hij heeft het hart op de goede plaats. Laten we het daar maar bij houden. Een van de oorzaken van armoede in veel landen in de wereld, zo ook in het grote Afrika, is de afhankelijkheid van monopolieposities van westerse bedrijven.

Inmiddels is Bill Gates super-filantr...Water, Schaken en het Gellert Hotel in Boedapest ATempo

Vrijdag 23 maart 2012

Gellert Hotel in Boedapest
Wie wil weten hoe water klinkt moet naar het Gellert Hotel in Boedapest. En dan het liefst op een dag dat er niemand is die praat, zwemt of zingt. En die dagen zijn er.

Boedapest wordt gescheiden door water, de Donau.
Vanuit de Zwarte Zee gezien links Boeda en rechts Pest. De Donau zelf klinkt niet, die laat zich beklinken, in liederen en libretto’s. Als de Donau al geluid maakt dan klotst het. Tegen de oevers en tegen de keien van de
tientallen eilanden en eilandjes in het stroomgebied van de rivier.

Het geluid van Water<...


Polen, vrouwengevangenis , re-integratie en coaching

Donderdag 22 maart 2012

Eind mei mag ik weer

Voor een groep hulpverleners en het management van een vrouwengevangenis in Polen een meerdaagse training coaching en re-integratie geven.
Hoe er dit jaar tegen Nederlanders in Polen wordt aangekeken is nog maar de vraag. Er is heel wat gebeurd. Ook is het Nederlandse re-integratiebeleid nogal wat veranderd in een jaar tijd.
Ondanks dat verheug ik me en nu al hard bezig de materialen en een boekje voor te bereiden.

De laatste keer dat ik daar mocht zijn was in augustus 2011, toen schreef ik daar de volgende Dagtaak over:


...Rekenen, tellen, praten en op huisbezoek: Dagtaak van Rutte

Woensdag 21 maart 2012

Rutte krijgt er een Dagtaak aan. Rekenen, Tellen, Praten en op Huisbezoek. Is er nog een meerderheid te vinden voor zijn plannen? Brinkman exit, maar hoe gaat het nu verder met Koppejan en Ferrier? Zijn alle politieke helden die met hangen en wurgen tot een meerderheid van 76 Voor en 74 Tegen wilden komen, nu nog steeds zo loyaal.

Komt er een gedoogakkoord met de SGP en hoe zit het bijvoorbeeld met de dissidente krachten binnen de SGP. Tot nu toe vormde de tweemansfractie een hecht blok. Maar er schijnt daar iets te broeien. De heren Dijkgraaf en Van der Staaij : is de eenheid naar buiten toe echt wel zo stevig als men Rutte wil doen geloven?


Kostschool in Doesburg , historische Zoektocht, Nieuwe Druk

Dinsdag 20 maart 2012

Voor een omslag van een boek dat binnenkort bij Nieuwe Druk wordt uitgegeven gaan we op zoek naar de plek waar vroeger de kostschool van de auteur in Doesburg heeft gestaan

( 13 december 2012  20.00 presenteert Thea Witteveen deze roman in de bibliotheek in Dieren. De lezing zal worden voorafgegaan door een verhaal van Ton van Eck over Nieuwe Druk.)


Klooster in Doesburg

" Ja hoor, twee jaar geleden ...


Politiek, de Peilingen en de Pet van de Kiezer

Maandag 19 maart 2012

Er wordt wat afgemeten in Nederland. Maurice de Hond, de NIPO, bureau Synovate komen regelmatig met nieuwe cijfers over hoe wij, de kiezer, zouden gaan stemmen als we nu zouden gaan stemmen.

En we kijken, nemen het tot ons, en houden ons hart vast.
Daalt de PVV dan verzinnen ze iets rigoureus om toch weer hoger te komen. Het meldpunt heeft ze geen windeieren gelegd.

Daalt de PvdA dan nemen ze een nieuwe leider en zonder dat de koers wordt verlegd waait er weer een frisse wind door de statistieken. Job Cohen zei het mooi afgelopen zaterdag tijdens het ingelaste PvdA congres: "Toen ik aantrad stegen we in de peilingen, nu ik vertrek s...Hugo Claus , Belgie, Brel en Het Verdriet van Nederland

Zondag 18 maart 2012

In rap tempo hebben we de afgelopen jaren afscheid genomen van grote schrijvers uit de Nederlandstalige literatuur. Reve, Mulisch, Wolkers, Haase. 19 Maart is het exact vijf jaar geleden dat Hugo Claus overleed. Wanneer Claus voor het
laatst het boekenbal heeft bezocht weet ik niet. Afgelopen week zagen we hem wel in oude beelden van Boekenbals uit de jaren
zeventig en tachtig. Als je als schrijver toch moet sterven, dan maar middenin de boekenweek.

Het overlijden van Claus viel bijna samen met de verjaardag van zijn meesterwerk Het Verdriet van België. 17 maart 1983 gepresenteerd in het Gentse HotsyTotsy. Prachtige naam, prachtig bo...Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Nieuwste recensie op 11 april 2021 geplaatst
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2