Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

Het jaar 2012 culinair afsluiten met kreeft, of toch liever niet...

Maandag 31 december 2012

Ze doet het voorzichtig. Om haarzelf te beschermen heeft ze handschoenen aangedaan. Van plastic of van rubber, dat kan ik niet zien. Uit een kartonnen doos pakt ze een kreeft van de stapel kreeften die op elkaar in de droge doos liggen. Ze schudt even. Ja, de kreeft beweegt. Resoluut gooit ze de kreeft in een bassin waarin tientallen kreeften zijn. De volgende greep is twijfelachtig. Omdat het beest geen teken van leven geeft maar ook geen teken van dood legt ze het beestje op een richel en pakt de volgende. Dood. Trefzeker mikt ze de kreeft in een afvaldoos. Zo gaat het even door. Na elke doos, met enkele levende en enkele reeds dode kreeften, controleert ze de beesten op de richel: bij twijfel de afvalbak in. Kreeften slapen bij een temperatuur onder 7 graden Celsius. Het is maar te hopen, zo denk ik, dat de kartonnen doos een beetje gekoeld heeft gestaan tijdens het vervoer. De rubberen handgreep van de medewerkster en de opgelopen temperatuur in de winkel moeten de beesten wekken. Niet op de tijd wakker geworden: de afvalbak in!

We zijn in de groothandel voor ondernemers. Bij de visafdeling. Kreeften zijn fascinerende beesten. Een dik pantser, gevoelige antennes, scherpe scharen en weinig vlees. Je weet het: de beesten ondergaan een vreselijk lot. Een kreeft kook je levend. Dat is het lekkerst. Het dikke pantser beschermt het beest tegen grote temperatuurwisselingen. Ze zijn niet zo maar dood. Een mossel of garnaal sterft snel, een kreeft langzaam.

Ondernemers schijnen van kreeft te houden. In elk geval houdt de groothandel er rekening mee dat er morgen nog tientallen verkocht zullen worden. Het bassin is meer kreeft dan water. Ik roep mevrouw Dagtaak. Of ze even komt kijken wat hier gaande is. Tegenover elke levende kreeft die in het water verdwijnt staat een kreeft die in de afvaldoos verdwijnt. Laten we alsjeblieft hopen dat ze dan ook maar echt dood zijn en niet langzaam sterven bovenop hun soortgenoten. Het ziet er uit als een massagraf.

Als we vertrekken, wensen we de beesten die nog leven het beste. Mochten ze morgen niet verkocht worden, dan in elk geval een goede jaarwisseling!

Dat wensen we de dame met de handschoenen ook. Aan haar ligt het niet. Zij doet haar werk. Dat dieren gedood worden voor onze vis- of vleesbehoefte dat weten we. Dat we niet in staat zijn, of niet willen, om nodeloos lijden te voorkomen is ernstiger.

Iedereen die morgen kreeft eet, wij niet, wensen we een heerlijke maaltijd. En smul ervan, bedank het beest bij elke hap, dan is het in elk geval niet helemaal voor niets geweest.


Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Geef een reactie:

Naam:
Email:
Reactie:
Hoeveel is 6 plus 1?
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Nieuwste recensie op 11 april 2021 geplaatst
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2